Σήμερα η δοκιμή του 112 στη Σύρο

Σήμερα η δοκιμή του 112 στη Σύρο

Η πρώτη δοκιμή του Συστήματος Συναγερμού Πολιτών, του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσεων 112 θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στις 12, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, παρουσία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. 

Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και θα περιλαμβάνει εκπομπές- μηνύματα της υπηρεσίας Cell Broadcast και SMS στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών που θα βρίσκονται κατά την ώρα της άσκησης στη Σύρο, ενώ στην άσκηση δεν θα περιληφθούν όσα κινητά τηλέφωνα λαμβάνουν σήμα μέσω υπηρεσιών roaming. Η επιλογή του συγκεκριμένου νησιού έγινε διότι είναι γεωγραφικά ορισμένο και επειδή είναι πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο υλοποίησης του 112 θα διεξαχθεί δοκιμή αποστολής ειδοποιήσεων CBS σε όσα κινητά θα βρίσκονται εκείνη την ώρα στην ίδια περιοχή.

Τα μηνύματα θα είναι της μορφής «ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ ΩΩ:ΛΛ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΣΑΣ».

Σημειώνεται πως η ενεργοποίηση του 112 εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης της Πολιτικής Προστασίας και αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης.

Για το λόγο αυτό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10 Ιουλίου, είχε ζητήσει να τεθεί σε εφαρμογή η ενδιάμεση λύση προειδοποίησης, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου 112, ως τέλη του χρόνου.

«Από 10 Αυγούστου, η ΓΓΠΠ, ακριβώς ένα μήνα μετά την οδηγία του πρωθυπουργού, είναι έτοιμη να υποστηρίξει σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα πιλοτικά την ενδιάμεση εφαρμογή του συστήματος 112 μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του έργου.

Κατά το ενδιάμεσο, μεταβατικό αυτό στάδιο, θα είναι πλέον δυνατή η πιλοτική αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων- SMS σε όλους όσους βρίσκονται σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας προκειμένου να προστατευθούν από μία φυσική καταστροφή», σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΓΓΠΠ. 

Διαβάστε ακόμα:

- Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για το 112