Σήμερα  η ολοκλήρωση της έρευνας του FBI για την υπόθεση του Μπρετ Κάβανο

Σήμερα η ολοκλήρωση της έρευνας του FBI για την υπόθεση του Μπρετ Κάβανο

Οι δικηγόροι της Κριστίν Μπλάζι Φορντ παρακάλεσαν το FBI να πάρει μία κατάθεση από την πελάτη τους και να αναληφθεί δράση επί τη βάσει των πληροφοριών που θα δώσει η ίδια, αναφορικά με τους ισχυρισμούς της για την σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε από τον Μπρετ Κάβανο, σύμφωνα με το «Politico.»

«Είναι αδιανόητο ότι το FBI μπορεί να διενεργήσει μία πλήρη έρευνα για τις καταγγελίες της Δρ. Φορντ, χωρίς να έχει καταθέσει η ίδια, ο δικαστής Κάβανο ή οι μάρτυρες τους οποίους έχουμε υποδείξει στις επιστολές μας,» έγραψαν χαρακτηριστικά οι δικηγόροι Ντέμπρα Κέιτζ και Μάικλ Μπρόμουιτς, σε επιστολή τους προς υψηλόβαθμους αξιωματούχους του FBI.

Την επιστολή αυτή έχει στα χέρια του το «Politico».

Η αναφερόμενη ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα την περιορισμένης χρονικής διάρκειας έρευνά της για τις καταγγελίες σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος του Κάβανο, ο οποίος έχει επιλεγεί από τον πρόεδρο Τραμπ για διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η ολοκλήρωση της έρευνας του FBI σήμερα, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση των προγραμματισμένων κινήσεων του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, με τελικό στόχο την διενέργεια ψηφοφορίας στην ολομέλεια του σώματος, στο τέλος της εβδομάδας.

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Κεντάκι, η αναφορά για την έρευνα του FBI θα γίνει γνωστή μόνο στους γερουσιαστές κι όχι στην αμερικανική κοινή γνώμη.

Καθώς ο χρόνος ολοκλήρωσης της έρευνας πλησιάζει στο τέλος του, οι δικηγόροι της Φορντ προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά χθες το βράδυ με αξιωματούχους του FBI, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία της έρευνας. Οι ίδιοι επεσήμαναν στην επιστολή τους ότι έχουν γράψει «μία σειρά από ηλεκτρονικά μηνύματα και επιστολές, καταδεικνύοντας μάρτυρες και αποδείξεις, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το FBI στην έρευνα που πραγματοποιεί,» χωρίς ωστόσο, να έχουν λάβει κάποια απάντηση.

Παρά το γεγονός ότι ο Μακόνελ ξεκαθάρισε πως «μόνο οι γερουσιαστές θα έχουν πρόσβαση» στα τελικά ευρήματα του FBI, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη άσκησε πιέσεις για την δημοσιοποίηση μιας έκδοσης της αναφοράς που θα έχει υποστεί κατάλληλη επεξεργασία.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν ότι στην περίπτωση που δρομολογηθεί μια τέτοια εξέλιξη δημοσιοποίησης της αναφοράς, θα παραβιαστεί διαδικαστικό προηγούμενο κι έτσι οι ίδιοι, θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν και στην δημοσιοποίηση αναφορών για άλλα ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης με τους Δημοκρατικούς.

Η αναφορά του FBI αναμένεται να τεθεί υπόψη των γερουσιαστών πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την επικύρωση του διορισμού του δικαστή Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων.

Πρόσβαση στην αναφορά αυτή θα έχει το σύνολο των 100 Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών γερουσιαστών, μετά την γνωστοποίησή της από το FBI, η οποία θα γίνει εντός ενός ασφαλούς χώρου.

Σε ερώτηση για το πότε αναμένει την αναφορά σχετικά με τις καταγγελίες σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρους του Κάβανο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας Τσακ Γκράσλεϊ, που εκλέγεται στην Αϊόβα, απάντησε: «Νομίζω ότι θα είναι πριν από την Παρασκευή, αλλά δεν έχω κάποια ακριβή ημέρα.»

Τρεις από τους πρώην υπαλλήλους του Κάβανο και δύο από τους πρώην συμμαθητές του στη Νομική Σχολική (Yale Law School) που είχαν προηγούμενα στείλει δημόσιες επιστολές υποστήριξης στην υποψηφιότητα του δικαστή, έστειλαν νέες επιστολές προς την Γερουσία ξεκαθαρίζοντας το καθεστώς της προηγούμενης επίσημης υποστήριξης τους στην υποψηφιότητά του. Οι τρεις υπάλληλοι είπαν ότι η αναφερόμενη επιτροπή διένειμε τα σχόλια τους στην διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου «καλλιεργώντας την εντύπωση ότι οι ίδιοι απαντούσαν στις σοβαρές καταγγελίες,» ενώ οι πρώην συμμαθητές του Κάβανο απέσυραν την υποστήριξή τους.

Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για ενημέρωση σχετικά με τα ευρήματα του FBI, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία ενδιαφέρονται κυρίως για την πρόσβαση των γερουσιαστών στο υλικό της έρευνας, πριν από την διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας στην ολομέλεια του σώματος.

Από την πλευρά του, ο Τζον Κόρνιν ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων από το Τέξας, επιβεβαίωσε ότι αναμένεται πως οι γερουσιαστές θα έχουν πρόσβαση στην αναφορά του FBI πριν από την τελική ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο. «Οι άνθρωποι θα γνωρίζουν για τα συμπεράσματα του FBI, πριν καταλήξουμε στην ψηφοφορία,» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της στην καταγγελία σεξουαλικής επίθεσης που έκανε η Φορντ σε βάρος του Κάβανο, κατά την διάρκεια των γυμνασιακών τους χρόνων, ενώ στην συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο δικαστής «εξέθεσε» τον εαυτό του μπροστά στην Ντέμπορα Ραμίρεζ, στην διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων στο Γέιλ.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα καταθέσει η Φορντ, που είναι καθηγήτρια κι διαμένει στην Καλιφόρνια, ενώ η ίδια, μέσω των δικηγόρων της έχει επικοινωνήσει πολλές φορές με το FBI, χωρίς ωστόσο, να λάβει κάποια απάντηση, σύμφωνα με ένα μέλος της νομικής ομάδας της.

Από την άλλη μεριά, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η αναφορά του FBI θα διαρρεύσει, με δεδομένο το αυξημένο ενδιαφέρον της αμερικανικής κοινής γνώμης για το περιεχόμενό της.

Παράλληλα, μερικοί Δημοκρατικοί εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την δημοσιοποίηση της αναφοράς του FBI και σε αντίθεση με το κάλεσμα του Σούμερ για μία τέτοια εξέλιξη, μιας επεξεργασμένης έκδοσης. «Πρόκειται για ουσιαστικές πληροφορίες,» υποστήριξε το ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών, Ντικ Ντάρμπιν που εκλέγεται στο Ιλινόις.

Ο Σούμερ από την πλευρά του, έστειλε χθες το απόγευμα μία επιστολή στον Μακόνελ ζητώντας την ενημέρωση όλων των γερουσιαστών για τα ευρήματα του FBI, τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την διεξαγωγή της τελικής ψηφοφορίας για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο.

Το FBI είχε πραγματοποιήσει έρευνα μετά τις καταγγελίες που είχε δημοσιοποιήσει η Ανίτα Χιλ για σεξουαλική παρενόχληση από τον δικαστή Κλάρενς Τόμας το 1991, ενώ στοιχεία της έρευνας αυτής επικαλέστηκε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Όριν Χατς από την Γιούτα, στην διάρκεια των ακροάσεων για την υπόθεση του Κάβανο.

Η στάση των γερουσιαστών που δεν έχουν αποφασίσει για την στάση τους στην επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, προκαλεί επίσης ερωτηματικά, ενώ παραμένει ανοιχτό ζήτημα, η αντίδρασή τους έναντι των ευρημάτων της έρευνας του FBI.

Επιφυλακτική στάση εξακολουθεί να τηρεί ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, ενώ ο Γκράσλεϊ από την πλευρά του, υπερασπίστηκε τον Κάβανο έναντι των ισχυρισμών που διατύπωσαν οι Δημοκρατικοί χαρακτηρίζοντας πολιτικά υποκινούμενη την κατάθεσή που έδωσε ο δικαστής στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν πως η στάση του Κάβανο απέδειξε ότι ο ίδιος στερείται το σθένος που απαιτείται από κάποιον που θέλει να γίνει δικαστής, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Μακόνελ βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ουσιαστικό πρόβλημα χρόνου, αναφορικά με την διεξαγωγή της τελικής ψηφοφορίας για τον διορισμό του Κάβανο. Η ψηφοφορία αυτή είναι ενδεχόμενο να μετατεθεί για το Σαββατοκύριακο, ανάλογα με το αν η έρευνα του FBI ολοκληρωθεί σήμερα ή όχι.

Παράλληλα, ο Μακόνελ κατά την παρούσα χρονική περίοδο και πριν από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου, επιθυμεί να αποφύγει οτιδήποτε που θα μπορούσε να τον φέρει σε τροχιά πολιτικής σύγκρουσης με τον πρόεδρο Τραμπ, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις των δύο αντρών.

Ο διορισμός δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ήταν ουσιαστική προεκλογική δέσμευση του Τραμπ, ενώ συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας που προωθεί ο Λευκός Οίκος, με δεδομένη την διαμόρφωση της σύνθεσης των δικαστών που είναι μέλη στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP