Σημαντικός προϊστορικός οικισμός αποκαλύφθηκε στην Κάρυστο

Σημαντικός προϊστορικός οικισμός αποκαλύφθηκε στην Κάρυστο

 

Ένας σημαντικός προϊστορικός οικισμός αποκαλύφθηκε έπειτα από ανασκαφική έρευνα δύο ετών στη θέση «Γκουριμάδι», στα περίχωρα της Καρύστου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο οικισμός είναι εγκατάσταση που ιδρύθηκε σε μια φυσικά οχυρή θέση, καταλαμβάνει τμήμα του ομώνυμου βραχώδους λόφου που βρίσκεται στα όρια της πεδιάδας του Κατσαρωνίου.

Με βάση τα έως τώρα ανασκαφικά τεκμήρια και την προκαταρκτική τους μελέτη, χρονολογείται κυρίως στην Τελική Νεολιθική εποχή, ενώ παρουσιάζει αποσπασματικές ενδείξεις κατοίκησης και χρήσης τόσο κατά την Ύστερη Νεολιθική όσο και κατά τις πρώιμες φάσεις της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

Ο οικισμός προσφέρει αξιόλογα νέα δεδομένα για τις παραπάνω περιόδους τόσο για την περιοχή της Καρυστίας, όσο και για τον ευρύτερο αιγαιακό χώρο. Εκτιμάται ότι η συνέχιση της ανασκαφής θα συνεισφέρει στη διασάφηση της προβληματικής έως τώρα μετάβασης από τη Νεολιθική στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Οι εργασίες, που έως τώρα επικεντρώνονται στο πλάτωμα της κορυφής του λόφου και στο νότιο κομμάτι της, έχουν αποδώσει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και άλλα ακίνητα κατάλοιπα, καθώς επίσης και πλήθος κινητών ευρημάτων.