Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη κοντά στο Στόουνχεντζ

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη κοντά στο Στόουνχεντζ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο δαχτυλίδι φρεατίων που περικυκλώνει έναν αρχαίο οικισμό κοντά στο μνημείο του Στόουνχεντζ, και δίνει νέες κατευθύνσεις έρευνας σχετικά με την προέλευση και τη σημασία του μυστηριώδους προϊστορικού μνημείου.

Η λίθινη κατασκευή του Στόουνχεντζ, της οποίας ο σκοπός παραμένει άγνωστος στους επιστήμονες παρά τις δεκαετίες ερευνών, είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Βρετανίας και προσελκύει τουρίστες και ανθρώπους που αναζητούν πνευματική σύνδεση με τη φύση.

Η νέα ανακάλυψη, που χαρακτηρίζεται «εκπληκτική» από μια ομάδα αρχαιολόγων από διάφορα πανεπιστήμια που έλαβαν μέρος στις έρευνες, δείχνει ένα δαχτυλίδι φρεατίων με διάμετρο 2 χλμ., που περιβάλλει τον οικισμό του Durrington Walls.

Το σημείο αυτό βρίσκεται περίπου 2 μίλια βορειοανατολικά του Στόουνχεντζ, αναφέρει το Reuters, και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα φρεάτια κατασκευάστηκαν την ίδια περίοδο, πριν από 4.500 χιλιάδες χρόνια περίπου.

«Πρόκειται για ένα πρωτοφανές εύρημα τεράστιας σημασίας» δήλωσε ο Βίνσεντ Γκάφνεϊ, ένας από τους αρχαιολόγους που ηγούνται των ερευνών. «Οι βασικοί ερευνητές σχετικά με το Στόουνχεντζ και τη γύρω περιοχή του έχουν ξαφνιαστεί από το μέγεθος της δομής αυτής και από το γεγονός ότι δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι τώρα παρόλο που βρίσκεται τόσο κοντά στο Στόουνχεντζ».

Ο Γκάφνεϊ δήλωσε ότι το δαχτυλίδι των φρεατίων, το καθένα με πλάτος 10 μέτρα και βάθος 5 μέτρα περίπου, καταδεικνύει την επιθυμία των νεολιθικών κοινοτήτων να καταγράψουν τα συστήματα πεποιθήσεών τους με τρόπους και σε μία κλίμακα που οι ερευνητές ποτέ δεν είχαν φανταστεί.

Η ανακάλυψη έγινε χωρίς ανασκαφές, με την χρήση τεχνολογίας τηλεανίχνευσης.

«Είναι δύσκολο να υπογραμμίσω αρκετά την προσπάθεια που χρειάστηκε για να κατασκευαστούν τόσο μεγάλα φρεάτια με εργαλεία φτιαγμένα από πέτρα, ξύλο και οστά», δήλωσε ο Γκάφνεϊ.