ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1953η
Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Σημάδια μείωσης στα κρούσματα, ανησυχία ειδικών για χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων

Σημάδια μείωσης στα κρούσματα, ανησυχία ειδικών για χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων

Σημάδια μείωσης στα κρούσματα, ανησυχία ειδικών για χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων ενόψει εμβολιασμών

«Καλά» αλλά και «κακά» νέα καταγράφει η ανάλυση της πορείας της πανδημίας στην χώρα μας την τελευταία εβδομάδα.

Τα κρούσματα κινήθηκαν κατά μέσον όρο στα 665 σε εβδομαδιαία βάση, αποτυπώνοντας μια σταθεροποίηση με πτωτικές τάσεις, ωστόσο τα νούμερα των διασωληνωμένων παρέμειναν υψηλά, στα 489, όπως και των θανάτων, στους 64.

Είμαστε ωστόσο στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης και αυτό όχι μόνο επειδή ξεκινούν από αύριο οι πρώτοι εμβολιασμοί, παρά γιατί οι γιορτές δεν έχουν τελειώσει και οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές. Ο μεγάλος φόβος των ειδικών είναι καθώς τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, αυτό να ερμηνευθεί από μερίδα του πληθυσμού ως μήνυμα χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να διολισθήσουμε σε νούμερα… Νοεμβρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το καταπονημένο ΕΣΥ.

Τις επιπτώσεις από την συμπεριφορά μας μέσα στις γιορτές θα την δούμε μέσα στις επόμενες 15 με 20 ημέρες, δηλαδή γύρω στα μέσα Ιανουαρίου. Τότε θα φανεί κατά πόσο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τηρήσαμε τα μέτρα, με ό,τι συνέπεια θα έχει αυτό για την αποσυμφόρηση ή αντίστροφα την επιβάρυνση των ΜΕΘ.

Παρά τις ορατές ενδείξεις σταθεροποίησης των νέων κρουσμάτων, εντούτοις οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, όπως και οι θάνατοι, παραμένουν ιδιαίτερα υψηλοί. Χθες, μπορεί να ανακοινώθηκαν μόλις 262 νέες διαγνώσεις, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων, δηλαδή των ανθρώπων που κινδυνεύουν άμεσα να καταλήξουν από τον ιό, παραμένει υψηλός, στους 473. Νούμερο το οποίο δεν δείχνει να μειώνεται, τουλάχιστον στο επίπεδο που προσδοκούσαν οι λοιμωξιολόγοι, λόγω και της μακράς χρονικής διάρκειας των εισαγωγών κατά το δεύτερο αυτό κύμα πανδημίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον Νοέμβριο ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν διψήφιος αλλά μέσα σε ένα μήνα εκτινάχθηκε στους 600. Τυχόν νέα έξαρση επομένως των κρουσμάτων που θα είχε ως αφετηρία 400-450 διασωληνωμένους, θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την κάλυψη των εντατικών στα καταπονημένα νοσοκομεία. 

Έκθεση ECDC: Χαμηλά ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα, ψηλά οι νοσηλείες στις εντατικές

Τα δύο πρόσωπα της πορείας που παρουσιάζει η πανδημία στην χώρα άλλωστε καταγράφει η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων ECDC. Στο μέτωπο του δείκτη θετικότητας των τεστ Covid-19, πλέον η Ελλάδα χρωματίζεται με πράσινο, αφού αυτός έχει πέσει κάτω του 4%, δηλαδή το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Στο μέτωπο ωστόσο των περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, τα ποσοστά παραμένουν υψηλά, αποτυπώνοντας τις πιέσεις που συνεχίζει να δέχεται το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται και στην έκθεση του ECDC, ο δείκτης των περιστατικών που εισάγονται σε εντατική βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο 1,8 ανά 100.000 πληθυσμού. Ταυτόχρονα η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμφανίζουν αυξητικές τάσεις στην ανάγκη για νοσηλεία των ασθενών με COVID-19, και ενώ η διάρκεια παραμονής σε ΜΕΘ είναι αναλογικά μεγαλύτερη σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Στην έκθεση για την προτελευταία εβδομάδα του έτους, το ECDC, καταγράφει στη χώρα μας τον 14ήμερο δείκτη κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού να βρίσκεται στο 145,5, διατηρώντας την Ελλάδα στην κατηγορία του ύψιστου κινδύνου (το όριο για να περάσει μια χώρα στην τελευταία αυτή κατηγορία είναι πάνω από 120) και ο δείκτης θανάτου στους 109 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν το όριο είναι μόλις 10. Ακόμη όμως και ο δείκτης θετικότητας των τεστ - που έβαλε τη χώρα μας στο "πράσινο" για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό- έχει πέσει στο 3,3%, όταν το αποδεκτό όριο είναι 3%.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας – Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει

«Προφανώς υπάρχει βελτίωση και αυτό είναι ένα χαρμόσυνο μήνυμα, υπάρχει όμως αρκετή πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγειάς ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας με υψηλούς επιδημιολογικούς δείκτες», επισήμανε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας ΜEGA.

«Το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα είναι πώς θα καταφέρουμε να μην ξαναπιεστεί το ΕΣΥ, το οποίοι παρόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, έχει πεπερασμένες δυνατότητες. Ο κοροναϊός είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος», σημείωσε, προσθέτοντας πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Τα πρώτα θετικά στοιχεία που έχουμε μετά από καιρό, θα πρέπει να τα πάρουμε ως επιβράβευση και όχι ως αφορμή για να χαλαρώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Βασιλακόπουλο από τη στιγμή που θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων προστασίας και αύξηση της κινητικότητας, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των κρουσμάτων, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ο μαζικός εμβολιασμός.

Επιπροσθέτως υπογράμμισε ότι οι ερχόμενοι μήνες (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) είναι οι κατεξοχήν δύσκολοι μήνες για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το κρίσιμο διάστημα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε πως οι γιορτές θα έχουν λογικά μια αρνητική επίδραση στα επιδημιολογικά στοιχεία και πως τα αποτελέσματα θα φανούν έπειτα από 15–20 ημέρες.

Επίσης ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ πως ο αριθμός των διασωληνωμένων πέφτει αργά, αλλά βασανιστικά και πως οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ έχουν αρχίσει να εξαντλούνται «γιατί δουλεύουν πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους».

Καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης έπαιξε το κλείσιμο των σχολείων τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας παράλληλα πως η άφιξη του εμβολίου στην Ελλάδα είναι το «φως στο τούνελ» της πανδημίας.

«Φως στο τούνελ από τα εμβόλια»

Επιπλέον μιλώντας το πρωί στο Open, o κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως «μόνο όταν κλείσαμε την εκπαίδευση είδαμε να σταθεροποίεται η κατάσταση… Θα το εξετάσει η Επιτροπή αρχές Ιανουαρίου που θα έχει στοιχεία», διευκρινίζοντας ότι «θα υπάρξει προτεραιότητα να ανοίξουν σχολεία όπως κι άλλες δραστηριότητες μετά για να λειτουργήσει η κοινωνία».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της χαλάρωσης που ενδέχεται να υπάρξει στις γιορτές θα φανεί σε 15 ημέρες, ενώ για την άφιξη των πρώτων εμβολίων στην Ελλάδα επεσήμανε ότι «τα εμβόλια τώρα είναι πραγματικότητα και το φως στο τούνελ πραγματικό».

Επιπλέον, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι το ιατρικό προσωπικό έχει αρχίσει να εξαντληθεί, «γιατί δουλεύουν πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους», με τον αριθμό των διασωληνωμένων να μειώνεται με αργούς ρυθμούς.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης  εκτίμησε ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική, αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα κοροναϊού τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι γύρω στις 7 Ιανουαρίου, τα κρούσματα θα κινηθούν κοντά στα 800.

«Είναι ένας αριθμός καλός, αλλά αυτή η πτώση θα είναι πιο αργή πανελλαδικά» ανέφερε.

Ν. Σύψας: Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι το πρώτο πραγματικά καλό νέο από πέρσι τον Ιανουάριο οπότε ξεκίνησε αυτός ο εφιάλτης, επισήμανε ο Νίκος Σύψας καθηγητής Λοιμωξιολογίας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, λίγες ώρες πριν την έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

«Είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία που μας ταλαιπώρησε μας βασάνισε και χάσαμε τόσους συμπολίτες μας», πρόσθεσε ο κ. Σύψας και διαβεβαίωσε ότι το καινούριο εμβόλιο, είναι απόλυτα ασφαλές και απόλυτα αποτελεσματικό.

Εξηγώντας την τεχνολογία mRNA του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα τόσο δα μικρό μόριο το οποίο μπαίνει στο σώμα μας, δίνει το μήνυμα να φτιάξουμε από την πρωτεΐνη του κορονοϊού αντισώματα και αμέσως μετά αυτοκαταστρέφεται και αυτοδιαλύεται».

«Είναι ό,τι πιο ασφαλές έχει φτιάξει η τεχνολογία μας. Οι κλινικές μελέτες και η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς στον κόσμο δείχνουν την απόλυτη ασφάλειά του», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Τείχος ανοσίας με εμβολιασμένο το 70% του πληθυσμού

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα για να σχηματιστεί ένα τείχος ανοσίας στον κορονοϊό θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού πληθυσμού.

Όσον αφορά το πότε μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο καθηγητής είπε ότι θα εξαρτηθεί από τον ανεφοδιασμό και από το πόσοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, «γιατί το εμβόλιο είναι προαιρετικό και έτσι πρέπει να είναι».

Υπογράμμισε ότι παρότι η Πολιτεία είναι πολύ πιο αισιόδοξη, ο ίδιος πιστεύει ότι θα χρειαστεί ενδεχομένως να φτάσουμε μέχρι το τέλος του έτους.

Πότε θα ανοίξουν σχολεία - καταστήματα

Στο ερώτημα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα, ο κ. Σύψας απάντησε ότι αυτό είναι «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη». Η απόφαση θα ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αν όλα πάνε καλά, ενδεχομένως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, ανέφερε ο καθηγητής εκφράζοντας εντούτοις προβληματισμό για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών.

«Αυτή η αντανάκλαση της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Σύψας.

Υπενθυμίζεται πως μόλις 262 νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα 26 Δεκεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα λόγω μικρού αριθμού τεστ αυτές τις γιορτινές μέρες. Εντωμεταξύ, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα παραμένουν οι διασωληνωμένοι που ξεπέρασαν τα ημερήσια κρούσματα, με 473 συμπολίτες μας να νοσολεύονται σε ΜΕΘ.

Μειωμένοι σε σχέση με άλλες μέρες –αλλά και πάλι σε υψηλά επίπεδα– είναι οι νεκροί από κορονoϊό (46). 

Πιο αναλυτικά, 262 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Κατά το τελευταίο 24ωρο 46 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 4.553. Στους 473 οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Από τα σημερινά κρούσματα 53 εντοπίστηκαν στην Αττική και επίσης 53 στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

9 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

3 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

10 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

14 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

6 κρούσματα στην ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών

53 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

11 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στο Άγιο Ορος