Σήκωσε τα χέρια ψηλά ακόμα και η Ελβετία - Σκληρές επιλογές για μια θέση σε ΜΕΘ

Σήκωσε τα χέρια ψηλά ακόμα και η Ελβετία - Σκληρές επιλογές για μια θέση σε ΜΕΘ

Όταν ακόμα και το υγειονομικό σύστημα της Ελβετίας σηκώνει τα χέρια ψηλά, τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο έχει «στρεσάρει» τα νοσοκομεία όλης της Ευρώπης, ακόμα και των πλέον προηγμένων χωρών, η νέα έκρηξη της πανδημίας. Η ίδια η σκληρή πραγματικότητα του κορονοϊού δίνει ακόμα σκληρές απαντήσεις στις εύκολες και ανώδυνες κριτικές για το θεαθήναι.

Η Ελβετική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας ενημέρωσε ότι οι 876 ΜΕΘ που υπάρχουν στη χώρα έχουν πλέον γεμίσει. Κι επειδή δεν αναμένεται να αδειάσουν σύντομα, ζητά από τους πολίτες να δηλώσουν αν επιθυμούν να νοσηλευτούν σε περίπτωση βαριάς νόσησης.

Η Ελβετία των 8,6 εκατ. κατοίκων και των 64,000 δολ.(!) κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκεται στην πλέον δεινή θέση, ουσιαστικά «διαλέγοντας» ποιος ασθενής θα διασωληνωθεί ή όχι. Ακόμα και το γεγονός ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας διαθέτει 876 ΜΕΘ καταδεικνύει τη δυσκολία δημιουργίας νέων μονάδων εντατικών στο… «πόδι» και σε μια νύχτα, σύμφωνα με ανεύθυνους και μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς που ακούγονται από την έναρξη της πανδημίας. Ακόμα και για τα δεδομένα της… Ελβετίας κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο.

«Όλα τα άτομα, ειδικά εκείνα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από το νέο κορονοϊό, καλούνται να δηλώσουν εκ των προτέρων την επιθυμία τους, γραπτά ή τηλεφωνικά, για το αν θα ήθελαν ή όχι να ληφθούν μέτρα που παρατείνουν τη ζωή σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας. Η δήλωση υποστηρίζει τους συγγενείς σας καθώς και τις ομάδες των μονάδων εντατικής θεραπείας στη λήψη αποφάσεών τους, και συνεπώς στην παροχή κατάλληλης θεραπείας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

O Γουίλι Ογκιερ, μάλιστα, ένας από τους γνωστότερους ειδικούς σε θέματα οικονομικών της Υγείας στην Ελβετία, πρότεινε τον αποκλεισμό όσων δεν πιστεύουν στον ιό ή δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας από τις ΜΕΘ, λόγω της ασφυκτικής πίεσης στο σύστημα Υγείας.

«Όποιος παραβλέπει εσκεμμένα τους κανόνες απόστασης και υγιεινής θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις ενέργειές του. Προτείνω αυτά τα άτομα να καταγράφονται, τα νοσοκομεία να γνωρίζουν τα στοιχεία τους και να μην τους παρέχεται κρεβάτι εντατικής θεραπείας», υποστήριξε σε συνέντευξη του σε ελβετική εφημερίδα.

«Όταν τα νοσοκομεία φτάσουν στα όριά τους, οι γιατροί δεν θα μπορούν να αποφύγουν να αποφασίσουν ποιος θα πάρει το τελευταίο κρεβάτι. Νομίζω ότι είναι πιο δίκαιο για έναν αυτοαποκαλούμενο αρνητή του κορονοϊού να χάσει αυτό το δικαίωμα», πρόσθεσε.

Τα κυνικά σχόλια του Όγκιερ αντανακλούν στην ασφυκτική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, η πληρότητα των οποίων έχει αγγίξει, και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπεράσει, το 100% από τις 13 Νοεμβρίου.

Χθες Τρίτη καταμετρήθηκαν 4.560 νέα κρούσματα, ενώ το υγειονομικό προσωπικό της χώρας έχει φτάσει στα όριά του. Στο έλεος της πανδημίας βρίσκεται ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχει τα γραφεία του στην χώρα των Άλπεων. Δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη νοσηλευθεί.