«Σηκώνει» τελικά 650 εκατ. η ΔΕΗ - Υπερκάλυψη πάνω από 6 φορές, στο 3,875% το κουπόνι

«Σηκώνει» τελικά 650 εκατ. η ΔΕΗ - Υπερκάλυψη πάνω από 6 φορές, στο 3,875% το κουπόνι

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η ανταπόκριση του ομολόγου της ΔΕΗ στις αγορές, επιτρέποντας στην επιχείρηση να τροποποιήσει τον αρχικό της σχεδιασμό. Εξαιτίας της πολύ μεγάλης προσφοράς που υπερκάλυψε κατά 6 φορές το αρχικό ποσό της έκδοσης, το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 3,875% (έναντι του αρχικού guidance για 4%-4,25%), με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αντλήσει 650 εκατ. ευρώ, αντί για 500 εκατ. όπως το προ ημερών πλάνο.

Καλά νέα έρχονται και όσον αφορά την ποιότητα των επενδυτών, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου το 70% των προσφορών προέρχεται από ξένα funds, εκ των οποίων αρκετά ανήκουν στους real time investors, δηλαδή επενδυτές που τοποθετούνται στην πραγματική οικονομία.

Τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, δηλαδή για την υλοποίηση του φιλόδοξου επιχειρηματικού της πλάνου και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς.

Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στην Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Προσφορά έχει προγραμματιστεί να διακανονιστεί την 18η Μαρτίου 2021, με την επιφύλαξη εκπλήρωσης των συνήθων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης τέτοιου είδους συναλλαγών.

Δέλεαρ για τους επενδυτές αποτέλεσε το ελκυστικό κουπόνι, τα επίπεδα του οποίου δύσκολα συναντώνται σε εταιρικές εκδόσεις χωρών της ζώνης του ευρώ, καθώς επίσης τα χαρακτηριστικά του ομολόγου, δηλαδή τα γενικότερα κριτήρια ESG, που συνοδεύουν την έκδοση, ακόμη και αν αυτή είναι χωρίς εξασφαλίσεις. Σύμφωνα με αυτά, η ΔΕΗ δεσμεύεται να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.

Το «ομόλογο βιωσιμότητας» είναι πενταετούς διάρκειας, λήξης 2026, ύψους 500 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις και έχει πάρει διαβάθμιση B/BB- από τις S&P και Fitch με σταθερές προοπτικές, δηλαδή βαθμολογία ανάλογη με την αξιολόγηση της επιχείρησης από τους δύο διεθνείς τους οίκους.

Η ανταπόκριση της αγοράς στο «ομόλογο βιωσιμότητας» της ΔΕΗ επιβεβαιώνει μια γενικότερη τάση παγκοσμίως γι' αυτού τους είδους τα προϊόντα. Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, έως και σήμερα, ολοένα και περισσότερα funds επιλέγουν να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις που πληρούν κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά καθώς και κριτήρια διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance- ESG), ακολουθώντας μια παγκόσμια τάση.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι από το 2015 μέχρι σήμερα, τα κεφάλαια των funds που επενδύουν σε εταιρείες που πληρούν τα ESG κριτήρια έχουν αυξηθεί κατά 170%. Τα ίδια στοιχεία για την περσινή χρονιά δείχνουν ότι το σύνολο των κεφαλαίων των ESG funds παγκοσμίως, έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 50% έναντι του 2019, χρονιά επίσης ρεκόρ για την συγκεκριμένη κατηγορία.

H HSBC Continental Europe S.A. και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενήργησε ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών. Η Citigroup Global Markets Europe AG ενήργησε ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Ltd, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενήργησαν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe S.A. επίσης ενήργησε ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor).