Siemens: 22 από τους 54 ένοχοι - Οριστική απαλλαγή Τσουκάτου

Siemens: 22 από τους 54 ένοχοι - Οριστική απαλλαγή Τσουκάτου

Στην οριστική απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για την κατηγορία της δωροδοκίας προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη που ολοκληρώθηκε μετά από 3 χρόνια και αφορούσε στην προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, η οποία είχε υπογραφεί το 1997. Μεταξύ όσων απαλλάχθηκαν λόγω της παραγραφής του αδικήματος ήταν και ο Θεόδωρος Τσουκάτος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απαλλακτικής απόφασης για το αδίκημα της δωροδοκίας, το δικαστήριο έκανε δεκτή της πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία ενέταξε την αξιόποινη πράξη στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την δωροδοκία στον δημόσιο τομέα, καθώς στο μεταξύ μετά την αλλαγή των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν θεωρείται πλεον δημόσιος υπάλληλος, συνεπώς το αδίκημα διώκεται ως πλημμέλημα.

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ενόχους 22 από τους 54 συνολικά κατηγορούμενους για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ/ επάγγελμα. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ.

Επιπλέον, ένοχος κρίθηκε και το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Αλέξανδρος Αθανασιάδης, αλλά και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ.

Από την άλλη πλευρά, το δικαστήριο έκρινε αθώους τους κατηγορούμενους Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλη Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη, ενώ ακόμα 27 άτομα (μεταξύ των οποίων και ο Θεόδωρος Τσουκάτος) απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονταν. 

Τσουκάτος: Πήρα την πολιτική ευθύνη - Η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής δήλωσε δικαιωμένος μετά την απαλλακτική απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Siemens, αναφέροντας πως ανέλαβε την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια, ενώ δήλωσε πως αφήνει πίσω του τις συκοφαντίες, τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις που δέχθηκε σιωπηλά επί 11 χρόνια.

Αναλυτικά, η δήλωση του Θεόδωρου Τσουκάτου:

«Πήρα την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των 11 χρόνων απολύτως μόνος (με ελάχιστες εξαιρέσεις δημόσιας στήριξης από τους συναγωνιστές μου) δέχτηκα σιωπηλά συκοφαντίες, ψέμματα,διαστρεβλώσεις.

Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω. Ελπίζω και εύχομαι μία από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις να αφορά τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα. Ευχαριστώ τον δικηγόρο μου Διονύση Γκούσκο».