Σι Τζινπίνγκ: Θα καταστρέψουμε όποιον μας εκφοβίσει- Η Κίνα δημιουργεί έναν «νέο κόσμο»

Σι Τζινπίνγκ: Θα καταστρέψουμε όποιον μας εκφοβίσει- Η Κίνα δημιουργεί έναν «νέο κόσμο»

Με ένα επικοινωνιακό σόου ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζίνπινγκ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι ξένες δυνάμεις που προσπαθούν να εκφοβίσουν την Κίνα θα διαλυθούν, κάνοντας λόγο παράλληλα για έναν «νέο κόσμο» που δημιούργησε ο λαός του με αφορμή τον εορτασμό από τα 100 χρόνια της ίδρυσης του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σε μια ομιλία διάρκειας μίας ώρας από την πλατεία Τιενανμέν, ο Σι δεσμεύθηκε για την ενίσχυση του στρατό της Κίνας, την επανένωση της Ταϊβάν και είπε ότι η κοινωνική σταθερότητα θα διασφαλιστεί στο Χονγκ Κονγκ, προστατεύοντας παράλληλα την ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας του. «Ο λαός της Κίνας δεν είναι μόνο καλός στην καταστροφή του παλιού κόσμου, αλλά και δημιούργησε έναν νέο κόσμο», δήλωσε ο Σι, ο πιο ισχυρός ηγέτης της Κίνας από τον Μάο Τσε Τουνγκ, ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας. Την ώρα της ομιλίας του μαχητικά αεροσκάφη σχημάτιζαν στον ουρανό τον αριθμό 100. 

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι ο λαός της Κίνας δεν θα επέτρεπε ποτέ σε καμία ξένη δύναμη να τον εκφοβίσει, να τον καταπιέσει ή να τον υποτάξει. «Όποιος τολμήσει να προσπαθήσει να το κάνει αυτό, θα σπάσει το κεφάλι του στο Σινικό Τείχος που σφυρηλατήθηκε από περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζους».

Η φράση η οποία έγινε το κορυφαίο δημοφιλές θέμα στο κινεζικό Weibo που μοιάζει με Twitter την Πέμπτη το πρωί, έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Κίνα δέχεται οξύτατη κριτική για την προσπάθεια περιορισμού των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ, αντιμετωπίζει σοβαρότατες καταγγελίες για τη μεταχείριση των Ουιγούρων και βλέπει τις σχέσεις της με την αμερικανική κυβέρνηση να παραμένουν παγωμένες. 

Η Κίνα, της οποίας ο γρήγορος στρατιωτικός εκσυγχρονισμός πυροδότησε την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των γειτόνων της και στη Δύση, θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της για να διαφυλάξει την κυριαρχία, την ασφάλεια και την ανάπτυξή της, ανυψώνοντάς τις στα πρότυπα παγκόσμιας κλάσης, υποστήριξε ο Σι.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τον εκσυγχρονισμό της εθνικής άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, η οποία ελέγχει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

«Η πραγματοποίηση της πλήρους «επανένωσης» της Κίνας είναι «ανεπιτήδευτο ιστορικό καθήκον» του κόμματος, δήλωσε Σι προσθέτοντας ότι «Οι γιοι και οι κόρες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών και στις δύο πλευρές των στενών της Ταϊβάν, πρέπει να συνεργαστούν και να προχωρήσουν προς αλληλεγγύη, σπάζοντας αποφασιστικά οποιεσδήποτε πλοκές που αφορούν την ανεξαρτησίας της».