Σι Τζινπίνγκ προς ΠΝ Κίνας: Να είστε προετοιμασμένοι για πόλεμο

Σι Τζινπίνγκ προς ΠΝ Κίνας: Να είστε προετοιμασμένοι για πόλεμο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπινγκ προέτρεψε τους στρατιώτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) να «διατηρήσουν μια κατάσταση υψηλής επιφυλακής» και «να θέσουν το μυαλό και την ενέργειά τους στην προετοιμασία για πόλεμο» κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ναυτικό Σώμα στην πόλη Τσαοζού της νότιας επαρχίας Γκουανγκντόνγκ.

Η προτροπή του Σι Τζινπίνγκ συνέπεσε σχεδόν με τον δήλωση του Τσανγκ Τσουνχούι, εκπροσώπου της διοίκησης του ανατολικού θεάτρου επιχειρήσεων ο οποίος τόνισε πως ο κινεζικός στρατός παρακολουθούσε και επιτηρούσε το USS Barry όταν το αντιτορπιλικό έκανε αυτόν που το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό αποκάλεσε «διάπλου ρουτίνας στο Στενό της Ταϊβάν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times, αγγλόφωνο όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος: «Το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας οργάνωσε ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις παρακολούθησης και ετοιμότητας του USS Barry σε ολόκληρη την πορεία του, όταν το αμερικανικό πολεμικό πλοίο έπλεε μέσω των στενών της Ταϊβάν την Τετάρτη».

Πρόσφατα η Κίνα καταδίκασε το γεγονός ότι το αεροπλανοφόρο "USS John S. McCain", εντοπίστηκε σε περιοχή κοντά στα νησιά Παρσέλ στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα, ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της θάλασσας η οποία είναι σημαντική διότι απ' εκεί διέρχεται όλη η εμπορική ναυτιλία που συνδέει την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με την Ανατολική Ασία, ενώ εκτιμάται ότι διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και αερίου.

Συνεπώς όλες οι χώρες που βρέχονται από τα 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας διεκδικούν ένα κομμάτι της πίτας με πρώτες τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Zhang Ling/Xinhua via AP