Σι Τζινπίνγκ: Ναι σε ανεξάρτητη έρευνα αλλά όταν τελειώσουμε με τον κορονοϊό

Σι Τζινπίνγκ: Ναι σε ανεξάρτητη έρευνα αλλά όταν τελειώσουμε με τον κορονοϊό

Η Κίνα τάσσεται υπέρ μιας συλλογικής αναθεώρησης της διεθνούς απάντησης στην πανδημία του νέου κορονοϊού υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αφού όμως τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, όπως δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του ΠΟΥ ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του «υπήρξε ανοιχτή και ειλικρινής» ως προς την πανδημία που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα στα τέλη του 2019 και θα υποστηρίξει την διενέργεια έρευνας με τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο.

Ο Σι υποσχέθηκε επίσης δύο δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια διετία για να συμβάλει έτσι στην αντιμετώπιση του Covid-19 και υπογράμμισε ότι τα όποια εμβόλια παρασκευαστούν από την Κίνα θα διατεθούν για το κοινό όφελος

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών «το συντομότερο κατάλληλο διάστημα» και υποσχέθηκε διαφάνεια και λογοδοσία.

«Όλοι έχουμε να διδαχτούμε κάτι από την πανδημία. Κάθε χώρα και κάθε οργανισμός θα πρέπει να εξετάσει τη διαχείριση της κρίσης που έκανε και να διδαχτεί από αυτήν την εμπειρία. Ο ΠΟΥ υπόσχεται διαφάνεια, λογοδοσία και συνεχή βελτίωση», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (της ετήσιας συνέλευσης των 194 χωρών του ΠΟΥ), η οποία εξαιτίας της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού με τηλεδιάσκεψη και αντί των τριών εβδομάδων που είναι η συνήθης διάρκειά της θα περιοριστεί σε μόλις δύο ημέρες.

Li Xueren/Xinhua via AP