Σφοδροί βομβαρδισμοί από drones στη Συρία

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, 08:24
-A +A
Σφοδροί βομβαρδισμοί από drones στη Συρία

Αεροσκάφη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού εξαπέλυσαν φονικές επιδρομές εναντίον τουλάχιστον μίας «θέσης του στρατού» της Συρίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.

Ωστόσο ο στρατός των ΗΠΑ διέψευσε ότι διεξήχθησαν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

«Αεροσκάφη του αμερικανικού συνασπισμού βομβάρδισαν μια από τις στρατιωτικές θέσεις μας στην περιοχή αλ Χάρα, νοτιοανατολικά της αλ Μπουκάμαλ», στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), ανέφερε το SANA επικαλούμενο στρατιωτική πηγή. Κατά το πρακτορείο, υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

 Ένας αξιωματικός των δυνάμεων που μάχονται υπέρ της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ είπε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «πιθανότατα αμερικανικά», έπληξαν θέσεις ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων μεταξύ της αλ Μπουκάμαλ και της ατ Τανφ, καθώς και θέσεις του συριακού στρατού.

Όμως ο ταγματάρχης Τζος Ζακ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM), του μικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, διέψευσε την πληροφορία αυτή δηλώνοντας στο Ρόιτερς ότι «κανένα (κράτος) μέλος του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν διεξήγαγε πλήγματα κοντά στην αλ Μπουκάμαλ».

Στη Ντέιρ Εζόρ, επαρχία με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ)--που υποστηρίζει ο συνασπισμός υπό αμερικανική ηγεσία--και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις διεξάγουν παράλληλες, αλλά χωριστές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη, που διαπερνά την επαρχία, ενώ οι ΣΔΔ μάχονται για να εκδιώξουν το ΙΚ από χωριά στην ανατολική όχθη του ποταμού, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Τα δύο μέρη γενικά αποφεύγουν να συγκρουστούν κι έχουν εγκαθιδρύσει μια γραμμή «αποκλιμάκωσης» για να αποφεύγονται εμπλοκές ανάμεσά τους. Όμως υπάρχουν εξαιρέσεις.

Τον Απρίλιο ξέσπασαν εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο πλευρές στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 10 μαχητές. Ενώ τον Φεβρουάριο, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 100 φιλοκυβερνητικοί μαχητές.

Η Ουάσινγκτον είχε τότε αναφέρει πως τα πλήγματα εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για μια επίθεση εναντίον των δικών της δυνάμεων και των ΣΔΔ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Άσαντ δήλωσε ότι θεωρεί τις ΗΠΑ δύναμη κατοχής που έχει καταλάβει μέρος της Συρίας και πρόσθεσε πως η θέση του κράτους του είναι πως «υποστηρίζει κάθε πράξη αντίστασης εναντίον των τρομοκρατών ή των δυνάμεων κατοχής, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 13/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα