ΓΔ: 925,06 -0,77 (-0,08 %)

Τζίρος: 14,63 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,06 -0,77 (-0,08 %)

Τζίρος: 14,63 εκατ. €   RT

Σφοδρή κριτική της Τ. Μέι στον Μπ. Τζόνσον: Μείωσε την αξιοπιστία της Βρετανίας στον κόσμο

Σφοδρή κριτική της Τ. Μέι στον Μπ. Τζόνσον: Μείωσε την αξιοπιστία της Βρετανίας στον κόσμο

Η Τερέζα Μέι κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι εγκατέλειψε τη θέση της χώρας ως "παγκόσμιο παράδειγμα ηθικής ηγεσίας" στην πιο οξεία επίθεσή που έχει εξαπολύσει εναντίον του διαδόχου της.

Γράφοντας στην εφημερίδα Daily Mail πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν, η πρώην πρωθυπουργός άσκησε αυστηρή κριτική τόσο στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και στον διάδοχό της.

Η Μέι είπε ότι ο Τζόνσον απέτυχε να τιμήσει τις βρετανικές αξίες απειλώντας να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο κατά τη διάρκεια των εμπορικών διαπραγματεύσεων για το Brexit.

"Η απειλή για παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε μια συνθήκη που μόλις είχαμε υπογράψει και η εγκατάλειψη τη θέση μας ως της μόνης μεγάλης οικονομίας που ανταποκρίνεται τόσο στον στόχο των αμυντικών δαπανών 2% όσο και στον στόχο της εξωτερικής διεθνούς βοήθειας 0,7% ήταν ενέργειες που μειώσαν την αξιοπιστία μας στα μάτια του κόσμου", έγραψε.

Στο άρθρο της, η Μέι φάνηκε να υπενθυμίζει στον Τζόνσον ότι έπρεπε να ανταποκριθεί στις "αξίες" για να έχει προσδοκίες για μια πραγματικά "Παγκόσμια Βρετανία" η οποία φιλοδοξεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή.

"Προχωρούμε προς τον απολυταρχισμό στις διεθνείς υποθέσεις: αν δεν είστε 100% για μένα, πρέπει να είστε 100% εναντίον μου", είπε. "Ο συμβιβασμός θεωρείται βρώμικη λέξη", πρόσθεσε.

"Πρέπει να απορρίψουμε μια σκηνή στην οποία μερικοί ισχυροί αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον και αντ ' αυτού φέρνουν τους ανθρώπους σε έναν κοινό σκοπό. Αλλά για να οδηγήσουμε πρέπει να ανταποκριθούμε στις αξίες μας."

Η Μέι και ο Τζόνσον συγκρούστηκαν επανειλημμένα στη Βουλή των Κοινοτήτων τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, ιδίως για τις συνομιλίες για το Brexit με τη Βόρεια Ιρλανδία και τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.