Σφοδρή κριτική Πομπέο στην τράπεζα HSBC για το Χονγκ Κονγκ

Σφοδρή κριτική Πομπέο στην τράπεζα HSBC για το Χονγκ Κονγκ

Σφοδρή κριτική στη βρετανική τράπεζα HSBC άσκησε ο Υπουργός Εξωτερικών την ΗΠΑ  για την στήριξη που προσέφερε δημόσια στην Κινεζική κυβέρνηση μετά την απόφαση της να επιβάλει νόμο εθνικής περί ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατηγόρησε την HSBC ότι "Υπέκυψε στις Κινεζικές απειλές" σημειώνοντας παράλληλα ότι θα αποτελέσει "αρνητικό παράδειγμα στο μέλλον".

Επιπρόσθετα, ο Πομπεο δήλωσε έτοιμος να παρέχει βοήθεια στις βρετανικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν η Κίνα άσκησε πιέσεις ή απείλησε τους υπεύθυνους της τράπεζας. Την περασμένη εβδομάδα πάντως, ο Πίτερ Γουόνγκ επικεφαλής της HSBC για την Ασία υπέγραψε δήλωση την οποία προωθεί το Πεκίνο η οποία αναφέρεται στην ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος για την εθνική ασφάλεια προκειμένου να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία.

"Οι ΗΠΑ στηρίζουν τους συμμάχους τους απέναντι στις τακτικές που χρησιμοποιεί το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα για να τους απειλήσει" ανάφερε ο Πομπεο. 

Η τράπεζα η οποία ιδρύθηκε το 1865 στο Χονγκ Κονγκ αλλά έχει την έδρα της στη Βρετανία, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο σύμφωνα με τα Βρετανικά μέσα.