Χωρίς νερό πάλι η Θεσσαλονίκη μετά τη σφοδρή κακοκαιρία

Χωρίς νερό πάλι η Θεσσαλονίκη μετά τη σφοδρή κακοκαιρία

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η σφοδρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση που έπληξαν το μεσημέρι τη Θεσσαλονίκη, με δύο ανθρώπους να παρασύρονται από νερά, ενώ μαθητές και τουρίστες είχαν εγκλωβιστεί στον Λευκό Πύργο.

Μέχρι αύριο το απόγευμα δεν θα έχει νερό το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που τροφοδοτείται από το αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου. Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί με τους απαραίτητους υγιεινολογικούς ελέγχους, ότι το νερό έχει την κατάλληλη ποιότητα και είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ.

Σοβαρά προβλήματα θα συνεχίσουν παράλληλα να υπάρχουν και στις περιοχές που τροφοδοτούνται εν μέρει από τον Δενδροπόταμο, όπως Χαριλάου, Τούμπα, Πυλαία, Πανόραμα, Βασιλίσσης Όλγας και Καλαμαριά, παρότι έχει αυξηθεί η τροφοδοσία με νερό από τον Αλιάκμονα μέσω της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης.

«Το πρόβλημα οφείλεται σε αυξημένη θολότητα που προκλήθηκε από τη μεσημεριανή νεροποντή - τα αίτια διερευνώνται - και οι πρώτες ενδείξεις από τους επιβεβλημένους από τη νομοθεσία ελέγχους, θα φανούν μόνο αύριο το μεσημέρι (τουλάχιστον 21 ώρες μετά τη νεροποντή), οπότε και θα κριθεί αν το νερό είναι απολύτως ασφαλές για να δοθεί στην κατανάλωση», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το voria.gr, μία γυναίκα παρασύρθηκε στην περιοχή της Νεάπολης και ένας άντρας στις Συκιές. Άμεσα σήμανε συναγερμός τόσο στην πυροσβεστική και στην αστυνομία όσο και στις υπηρεσίες του δήμου, οι οποίοι ξεκίνησαν άμεσα τις αναζητήσεις.

Η γυναίκα εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Είχε καταφέρει να γαντζωθεί σε κάποια σκοινιά γεγονός που της έσωσε τη ζωή. Ο άντρας δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. 

Στον Λευκό Πύργο, μαθητές όσο και οι τουρίστες είχαν εγκλωβιστεί στο μνημείο λόγω της ισχυρής καταιγίδας και της συσσώρευσης υδάτων στην κεντρική είσοδο δεν κατέστη εφικτό να εξέλθουν.

Οι επισκέπτες ήταν εγκλωβισμένοι στο μνημείο περίπου μία ώρα. Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική, η οποία αρχικά προσπάθησε να αντλήσει τα νερά και έπειτα αφαίρεσαν τα σίδερα από ένα παράθυρο ώστε να εξέλθει από εκεί ο κόσμος.

Το βράδυ θα αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των βλαβών στην ηλεκτροδότηση

Τις πρώτες βραδινές ώρες εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των βλαβών στην ηλεκτροδότηση που σημειώνονται στη Θεσσαλονίκη, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την πόλη, ανακοίνωσε απόψε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Λόγω της κακοκαιρίας και της εισροής υδάτων σε υπόγειους υποσταθμούς, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 12 κύριες υπόγειες γραμμές Μέσης Τάσης στο κέντρο της πόλης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης είχε δεχθεί μέχρι τις 2 το μεσημέρι πάνω από 300 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα, ενώ σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα στη γέφυρα των Αγίων Πάντων. 

Επιπλέον, χωρίς νερό έμεινε μεγάλο τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης λόγω της θολότητας που παρατηρείται στο νερό εξαιτίας της πρωτοφανούς βροχόπτωσης.

Η διακοπή της υδροδότησης ξεκίνησε στις 13.00 και επρόκειτο να διαρκέσει περίπου μέχρι τις 17.00, με την ΕΥΑΘ να κάνει λόγο για βροχόπτωση 25ετίας καθώς έπεσαν 25 χιλιοστά βροχής σε μισή ώρα.

Από την βροχή που έπληξε την πόλη οι κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε... ποτάμια, μέσα σε λίγα λεπτά, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Το ισχυρό χαλάζι έπεφτε για περισσότερη από μισή ώρα, ενώ υπήρξε έντονη σκοτεινιά λόγω της έντασης των φαινομένων και της ιδιαίτερα χαμηλής νέφωσης.

Δρόμοι πλημμύρισαν προκαλώντας μεγάλα προβλήματα, με το νερό να υπερχειλίζει στα πεζοδρόμια, ενώ σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης.

 

Σοβαρά είναι και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζει «πολύ μεγάλο τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης», καθώς 11 γραμμές μέσης τάσης βρίσκονταν εκτός λειτουργίας γύρω στις 2 το μεσημέρι, όπως ανέφερε περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας- Θράκης, Ιορδάνης Αμανατίδης.

«Σχεδόν όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει πρόβλημα. Έντεκα γραμμές μέσης τάσης είναι εκτός, καθώς πλημμύρισαν υποσταθμοί από νερά και λάσπες», είπε ο κ. Αμανατίδης και ενημέρωσε ότι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ είναι επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, για την οποία όμως «δεν υπάρχει ακριβής και πλήρης εικόνα». Ωστόσο σχολίασε ότι ο δρόμος της πλήρους αποκατάστασης θα είναι μακρύς.

Ακόμα, όπως μετέδωσε το thessnews.gr, πλημμύρισε το δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, τα φρεάτια περιμετρικά του δημαρχείου υπερχείλισαν και άνοιξαν, ενώ ένας αγωγός αποχέτευσης έσπασε, με αποτέλεσμα η είσοδος του δημαρχείου να γεμίσει λύματα και να ξεβραστούν ακόμη και νεκρά ποντίκια! Ταυτόχρονα, έσπασε και ένα τζάμι από την πόρτα του κτηρίου.

Όπως είπε ο Θωμάς Ψαρράς, γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, η υπερχείλιση οφείλεται σε φρεάτια που δεν ήταν επαρκώς καθαρισμένα. «Ήταν πολύ μεγάλη η ποσότητα νερού που έπεσε», υπογράμμισε.

Περιορισμένες ζημίες σημειώθηκαν και σε ορισμένα περίπτερα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην υπαίθρια ανθοέκθεση, που πραγματοποιείται στην νότια πύλη της ΧΑΝΘ, προκάλεσε η πρωτοφανής νεροποντή με χαλάζι στην Θεσσαλονίκη, ανέφερε η ΔΕΘ – HELEXPO.

Επίσης, λόγω των αστραπών που έπεσαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, διεκόπη για λόγους ασφαλείας επί επτά λεπτά ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών με καύσιμα και σημειώθηκαν μικρές καθυστερήσεις στις πτήσεις, αλλά αυτή τη στιγμή το αεροδρόμιο λειτουργεί κανοννικά, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου.

Διαβάστε ακόμα: 

- Κ. Καραμανλής: Κυβερνητική ολιγωρία και στις πλημμύρες της Θεσσαλονίκης

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ