Σφίγγει ο κλοιός των Αραβικών κρατών γύρω από το Κατάρ

Σφίγγει ο κλοιός των Αραβικών κρατών γύρω από το Κατάρ

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επέβαλε ποινές φυλάκισης έως και πέντε χρόνια για όσους σαουδάραβες πολίτες εκφράζουν συμπάθεια στο Κατάρ μέσω κοινωνικών ιστότοπων, εν μέσω της κλιμακούμενης φιλονικίας μεταξύ της Ντόχα και των γειτόνων της, μετέδωσαν τοπικά μέσα χθες.

Νωρίτερα χθες, ο γενικός εισαγγελέςας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) επίσης ανακοίνωσε την τιμωρία υπηκόοων των Εμιράτων για την έκφραση συμπάθειας προς το Κατάρ, δηλώνοντας ότι θα φυλακίζονται με ποινές κάθειρξης έως και δεκαπέντε χρόνια και θα υποχρεώνονται να καταβάλουν επίσης και υψηλό πρόστιμο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Al Akhbar (Αλ Άκμπαρ), οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας θα υποχρεώνονται επίσης να πληρώσουν πρόστιμο 3 εκατομμυρίων ριγιάλ (πάνω από 700.000 ευρώ) για την εκδήλωση της υποστήριξής τους προς τη Ντόχα.

Τη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος ανακοίνωσαν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τον Κατάρ, κατηγορώντας την Ντόχα ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και ότι αποσταθεροποιεί την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης, της Υεμένης, καθώς και των Μαλδίβων, του Μαυρίκιου, των Νησιών Κομόρες και της Μαυριτανίας αργότερα ανακοίνωσαν επίσης τη διακοπή σχέσεων, ενώ η Ιορδανία είπε ότι θα υποβαθμίσει το επίπεδο των διπλωματικών επαφών με τον Κατάρ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η χώρα επενέβη στα εσωτερικά άλλων χωρών και εξέφρασε λύπη για την απόφαση των χωρών να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις.

Επέστρεψαν τα στρατεύματα του Κατάρ που ήταν σταθμευμένα στη Σαουδική Αραβία

Οι ένοπλες δυνάμεις του Κατάρ οι οποίες στάθμευαν στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ η οποία πολεμά εναντίον του σιιτικού κινήματος των Χούθι, το οποίο θεωρείται πως υποστηρίζεται από το Ιράν, επέστρεψαν στο εμιράτο σήμερα, ανέφερε η κρατική τηλεόραση του Κατάρ στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Οι δυνάμεις αυτές στάθμευαν στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την πηγή αυτή, και συνέβαλαν στην σαουδαραβική άμυνα έναντι των επιθέσεων των Χούθι.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία—όπως και αρκετές ακόμη σουνιτικές χώρες του Κόλπου—διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας το μικροσκοπικό εμιράτο ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία κι έχει σχέσεις με το Ιράν, γνωστοποίησε εξάλλου ότι η Ντόχα εκδιώχθηκε από τη στρατιωτική συμμαχία την οποία σχημάτισε το 2015 και η οποία επενέβη το 2015 στην Υεμένη εναντίον του κινήματος των Χούθι, που ελέγχει μεγάλο μέρος του βορρά.

ΗΑΕ: Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του οικονομικού αποκλεισμού έναντι του Κατάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Ανουάρ Γκάργας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης των οικονομικών κυρώσεων που εφαρμόζονται κατά του Κατάρ στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η Ντόχα θα πρέπει να προχωρήσει σε αδιαμφισβήτητες δεσμεύσεις προκειμένου ν'' αλλάξει την άποψη των επικριτών της, αναφορικά με την χρηματοδότηση που προσφέρει στους ακραίους ισλαμιστές.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κυρώσεις κατά του Κατάρ να πάρουν “μια μορφή εμπάργκο.”

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αναλάβει δράση τηλεφωνικής διπλωματίας για την επίλυση της κρίσης, συνομιλώντας με τον Εμίρη του Κατάρ, ΣεΐχηΤαμίμ μπιν Χάμαντ αλ-Θάνι, αλλά και με τον πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχαγιάν, ζητώντας να επικρατήσει κλίμα ενότητας στον Αραβικό Κόσμο.

Μπαχρέιν προς Κατάρ: Ανοιχτές όλες οι επιλογές για την προστασία της χώρας - Πάρτε αποστάσεις από το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν εξήρε σήμερα την προσπάθεια του εμίρη του Κουβέιτ να μεσολαβήσει για να επιλυθεί η κρίση στις σχέσεις σουνιτικών αραβικών χωρών του Κόλπου με το Κατάρ, ωστόσο διεμήνυσε ότι όλες οι επιλογές είναι ανοικτές για να προστατευθεί από τη Ντόχα.

Το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι υποστηρίζει εξτρεμιστές και το Ιράν—κατηγορίες που η Ντόχα απορρίπτει.

Ο εμίρης του Κουβέιτ, ο Σέιχ Σαμπάχ αλ Άχμαντ αλ Τζαμπέρ αλ Σαμπάχ, μετέβη στο Κατάρ από τα ΗΑΕ σήμερα, μία ημέρα αφού επισκέφθηκε το Ριάντ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας διαμεσολάβησης για τη διευθέτηση της διπλωματικής κρίσης.

Όμως, κάνοντας μια από τις πιο σκληρές τοποθετήσεις που έχουν γίνει για την κρίση, ο σεΐχης Χαλίντ μπιν Άχμεντ αλ Χαλίφα φέρεται να είπε στην εφημερίδα Μέκκα ότι αμφισβητεί το κατά πόσον το Κατάρ θα αλλάξει στάση και συμπεριφορά.

«Ο εμίρης του Κουβέιτ είναι ένας αγγελιοφόρος του καλού, αλλά οι πολιτικές του Κατάρ δεν προσφέρουν (πιθανότητες) τα εγχειρήματά του να επιτύχουν», ανέφερε ο σεΐχης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Δεν θα διστάσουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και ο δρόμος είναι ανοικτός για όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατευτούμε έναντι του Κατάρ», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επανέλαβε σήμερα το αίτημα η Ντόχα να πάρει αποστάσεις από το Ιράν και να σταματήσει να υποστηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Το Κατάρ πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και πρέπει να υπαναχωρήσει από όλες τις προηγούμενες δεσμεύσεις του, πρέπει να σταματήσει την εκστρατεία των μέσων ενημέρωσής του και πρέπει να λάβει αποστάσεις από τον νούμερο ένα εχθρό, το Ιράν», τόνισε.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το συμφέρον του είναι μαζί μας, όχι με μια άλλη χώρα που συνωμοτεί εναντίον μας, θέλει να μας εξουσιάσει και να μας διχάσει. Πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις, σουνιτικές ή σιιτικές, και οι πολιτικές του πρέπει να είναι προς όφελος του λαού του», πρόσθεσε ο σεΐχης Χαλίντ μπιν Άχμεντ αλ Χαλίφα.

Σε άλλη του συνέντευξη στη σαουδαραβική εφημερίδα Makkah χθες Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν είχε επισημάνει ότι εκτιμά τη μεσολάβηση του Κουβέιτ για την επίλυση της κρίσης, αλλά προειδοποίησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για την προστασία της χώρας του από το Κατάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ