ΣΦΕΕ: Ώρα για προτεραιότητα στην υγεία-Θεσμικές αλλαγές και χρηματοδότηση

ΣΦΕΕ: Ώρα για προτεραιότητα στην υγεία-Θεσμικές αλλαγές και χρηματοδότηση

Αλλαγές στο σύστημα υγείας, τόσο θεσμικές όσο και οικονομικές, έφερε η νέα πραγματικότητα που δημιουργεί ο κορονοϊός στις κοινωνίες και τις οικονομίες. Τα κράτη αναγνωρίζουν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην υγεία και αντίστοιχα θα πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στη χώρα μας, με την ανάλογη προτεραιότητα και στην χρηματοδότηση.

Σχετικές επισημάνσεις έκαναν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μιχάλης Χειμώνας, παρουσιάζοντας πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και η οποία περιλαμβάνει επτά βασικά σημεία αλλαγών που αναδείχθηκαν από το πέρασμα της πανδημίας από τη χώρα μας.

Κεντρικό ζήτημα για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης της Ελλάδας, είναι η αναπτυξιακή διάσταση της φαρμακοβιομηχανίας η οποία συμβάλλει κατά 3,7% στο ΑΕΠ της χώρας και αποτελεί τον τρίτο εξαγωγικό κλάδο της.

Ταυτόχρονα όμως, υποχρεωτικές επιστροφές που έφθασαν πέρυσι τα 1,8 δισ. ευρώ αποτελούν δυσβάστακτο φόρο, κλυδωνίζοντας τις επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η πληρωμή των επιστροφών αυτών, τίθεται σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα υγείας, πέραν των επιπτώσεων στην απασχόληση στον κλάδο, αλλά πολύ περισσότερο, στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες οι οποίες καλύπτουν ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες, όπως αυτή του νέου κορονοϊού και μια σειρά άλλων σοβαρών παθήσεων.

Το αρνητικό κλίμα στην εφαρμογή νέων θεραπευτικών σχημάτων τουλάχιστον επί διετία, σε συνδυασμό με γραφειοκρατικά προβλήματα, στερούν από τη χώρα έσοδα της τάξης των 500 εκ. ευρώ ετησίως από κλινικές μελέτες που θα μπορούσαν να διενεργούνται εδώ. Ήδη στη χώρα γίνονται μελέτες ύψους 45 εκ. ευρώ, όταν είναι διαθέσιμα για την Ευρώπη ποσά ύψους 36 δισ. ευρώ.

Εμβόλια - πρόληψη

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι στο σύστημα υγείας χρειάζεται αναθεώρηση προτεραιοτήτων και τοποθέτηση περισσότερων πόρων για την κάλυψη των επόμενων αναγκών που θα προκύψουν, όπως για παράδειγμα η πρόληψη, μέσω του εμβολιασμού. Ενόψει 2ου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο, είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός των εμβολίων από τον κλειστό προϋπολογισμό για το φάρμακο που είναι καθηλωμένος κάτω από τα 2 δισ. επί τετραετία. 

Ήδη φέτος αναμένεται να ζητηθούν πάνω από 5 εκ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, προκειμένου να μην συμπέσει η επιδημία της γρίπης με το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. 

Όμως καθώς τα εμβόλια δεν παράγονται με την ίδια ευχέρεια που παράγονται τα φάρμακα και η παγκόσμια ζήτηση φέτος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα για την επάρκεια των εμβολίων, ζήτημα που σχετίζεται και με την ανάλογη οικονομική πρόβλεψη.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε θετική την πρόθεση της Κυβέρνησης να διαθέσει πρόσθετες πιστώσεις 200 εκ. ευρώ για τον εμβολιασμό.

Διαρθρωτικές ρυθμίσεις

Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να εφαρμοστούν και οι υπολειπόμενες διαρθρωτικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν την λειτουργία του ατομικού φακέλου ασθενή, της πληροφορικής διασύνδεσης όλων των μερών του συστήματος υγείας, την ανάλυση των τάσεων όπως θα προκύψουν από τα μεγαδεδομένα (big data) που θα προκύψουν από την ψηφιακή μεταρρύθμιση στην υγεία. 

Ταυτόχρονα δε, θα χρειαστεί η ομαλή λειτουργία της Επιτροπής Αξιολόγησης των νέων τεχνολογιών υγείας (μέχρι να δημιουργηθεί ανεξάρτητος οργανισμός) και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, ώστε να εντάσσονται στην αποζημίωση από την κοινωνική ασφάλιση οι νέες θεραπείες, να υπάρξει ανάλογη οικονομική πρόβλεψη γι΄ αυτές, καθώς και να υπάρξει συμψηφισμός των επενδύσεων με το clawback.

Συνοπτικά, οι επτά πυλώνες των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΣΦΕΕ είναι:

1. Επαναπροσδιορισμός του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, ο οποίος είναι ανεπαρκής και δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

2. Ενίσχυση των προσπαθειών για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας, ως αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να είναι ορθολογικό και αποδοτικό.

3. Επαναξιολόγηση του μηχανισμού επιστροφών (clawback), του οποίου το συνεχώς και ανεξέλεγκτα αυξανόμενο ύψος αποτελεί βασική απειλή της βιωσιμότητας του συστήματος.

4. Ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

5. Ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης του κλάδου και την προώθηση επενδύσεων, μέσω κινήτρων και όχι επιδοτήσεων.

6. Αξιοποίησή των ψηφιακών τεχνολογιών στη λειτουργία και διακυβέρνηση όλων των οργανισμών που εμπλέκονται στην αλυσίδα της υγειονομικής περίθαλψης της χώρας και. 

7. Προώθηση ενός ισχυρού πλαισίου συνεργασίας φαρμακοβιομηχανίας-Πολιτείας για την προαγωγή της κοινωνικής υπευθυνότητας και αλληλεγγύης.