Σεϋχέλλες: Το πάθημα της πιο εμβολιασμένης χώρας στον κόσμο, μάθημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Κορονοιός

Σεϋχέλλες: Το πάθημα της πιο εμβολιασμένης χώρας στον κόσμο, μάθημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Παγκόσμια ανησυχία γεννούν τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στις Σεϋχέλλες, αυτό τον μικρό επίγειο παράδεισο του ινδικού ωκεανού, που παρότι αποτελεί το κρατίδιο με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη στον κόσμο, τα φαινόμενα δείχνουν ότι δεν κατάφερε να νικήσει την πανδημία.

Τα ανησυχητικά στοιχεία παρουσιάζονται σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Washington Post  και πραγματικά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου δείχνοντας πως με την πανδημία δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα.

Καθώς οι Σεϋχέλλες  εξαρτώνται σχεδόν 100% από τον τουρισμό,  από την αρχή του 2021 ο πρόεδρος τους, Wavel Ramkalawan έθεσε στόχο μέσα σε λίγες εβδομάδες να εμβολιαστούν οι περισσότεροι πολίτες ώστε το νησί να μπορεί να ανοίξει ασφαλώς για τον τουρισμό.

Η προσπάθεια στην αρχή φάνηκε να στέφεται με απόλυτή επιτυχία καθώς οι Σεϋχέλλες ξεπέρασαν  το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης  60% «βάζοντας τα γυαλιά» σε πολύ μεγαλύτερα και πιο εύρωστα  κράτη όπως είναι το Ισραήλ και η Μ. Βρετανία που ηγούνται του ράλι του εμβολιασμού, ενώ κατάφερε να φτάσει διπλάσιο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης  από αυτή των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες εβδομάδες η εθνική αυτή προσπάθεια φάνηκε να υπονομεύεται καθώς μία νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφηκε στο κρατίδιο με πολύ ανησυχητικά νούμερα νέων διαγνώσεων.

Με σχεδόν 150 νέες διαγνώσεις  την ημέρα μπορεί ο αριθμός να φαντάζει μικρός αλλά καθώς οι Σεϋχέλλες  έχουν ένα πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη αύξηση νέων κρουσμάτων στον κόσμο!

Με το σύστημα υγείας στις Σεϋχέλλες να βρίσκεται στα όρια του και αρκετούς γιατρούς και νοσηλευτές να συμπεριλαμβάνονται στα νέα περιστατικά COVID αναγκαστικά ο πρόεδρος ανακοίνωσε την επιστροφή κάποιων περιοριστικών μέτρων, όπως το κλείσιμο των σχολείων, αλλά και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων των εστιατορίων και των μπαρ.

Σύμφωνα με την Επίτροπο  Δημόσιας  Υγείας  Jude Gedeon δε γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η αύξηση της επιδημιολογικής καμπύλης- αυτές οι νέες εξάρσεις -και όλα θα κριθούν από το τι μέτρα θα παρθούν και πως τα νέα μέτρα θα γίνουν σεβαστά από τους πολίτες και τους τουρίστες.

Τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών στις Σεϋχέλλες δημιούργησαν μία παγκόσμια ανησυχία  και όλος ο κόσμος παρακολουθεί από κοντά τι γίνεται σε αυτόν τον μικρό παράδεισο του Ινδικού ωκεναού, καθώς η νέα έξαρση του κορονοϊού είναι άμεσα σχετιζόμενη με τη μειωμένη αποτελεσματικότητα κάποιων εμβολίων.

Τον προβληματισμό  του για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων  που χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστεί η συλλογική ανοσία εκφράζει εκ μέρους του Συμβουλίου Εξωτερικών  Σχέσεων ο Yanzhong Huang.

Τα ευρήματα που προβληματίζουν τους επιστήμονες  είναι τα εξής: Πρώτα απ’ όλα, παρότι εμβολιάστηκε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο απομονωμένο  =νησί του Ινδικού ωκεανού, ωστόσο παρέμειναν θύλακες  πληθυσμού μη εμβολιασμένοι και η κυβέρνηση του νησιού ανακοίνωσε ότι από τα 1.068 ενεργά κρούσματα κορονοϊού τα οποία έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα,  το 65% αφορά κατοίκους που είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, είτε έχουν μείνει εντελώς ανεμβολίαστοι.

Η επικεφαλής του συμβουλίου τουρισμού στην Σεϋχέλλες Sherin  Francis τονίζει ότι τα εμβόλια COVID είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης  και του θανάτου  αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μετάδοσης. Επίσης, αυτή η απότομη αύξηση στις νέες διαγνώσεις τις Σεϋχέλλες  εγείρει σοβαρό προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα γενικά των εμβολίων καθώς στο συγκεκριμένο νησί χρησιμοποιήθηκαν για το «κτίσιμο» της συλλογικής ανοσίας δύο εμβόλια που φαίνεται πως είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας -ειδικά εάν συγκριθούν με τα «βαριά πυροβολικά» της φαρέτρας  που είναι τα mRNA εμβόλια.

Οι Σεϋχέλλες έλαβαν δωρεάν εμβόλια από τα Ηνωμένα Αραβικά  Εμιράτα και από το Ιστιτούτο Serum  της Ινδίας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έδωσαν στο νησί κινέζικα εμβόλια της εταιρείας Sinopharm, ενώ η Ινδία προσέφερε εμβόλια της AstraZeneca.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας  πρόσφατα υπολόγισε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Sinopharm  στο 78%  για ηλικιωμένους άνω των 60 ετών ενώ οι υγειονομικές αρχές των ΗΑΕ, είχαν ζητήσει από τους ηλικιωμένους κατοίκους οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο να επιστρέψουν για μία τρίτη ενισχυτική δόση.

Την ίδια ώρα σε κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ, το εμβόλιο της ΑΖ  που δε χρησιμοποιείται για  τον εμβολιασμό των αμερικανών, έδειξε ότι έχει αποτελεσματικότητα  79%  και τα δύο αυτά εμβόλια θεωρούνται κατώτερα στην αποτελεσματικότητα τους από τα αντίστοιχα mRNA. Δηλαδή το Pfizer/BionTech  και το Moderna  τα οποία αναφέρουν μέσω των κλινικών ερευνών αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 95%.

Η επιδημιολόγος Jennifer Huang Bouey εκτιμά ότι με τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν για να ανοσοποιηθεί ο πληθυσμός στις Σεϋχέλλες παρότι εμβολιάστηκε ένα ποσοστό πληθυσμού άνω του 60%, τελικά λιγότερο από το 49%  του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία.

Ένα άλλο στοιχείο που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι οι εξάρσεις της COVID που καταγράφηκαν τέλη  Απριλίου συνέβησαν  μετά από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού που για τις Σεϋχέλλες έγινε νωρίς, την 25η Μαρτίου.

Στο νησί που προφανώς στηρίζεται στον τουρισμό για τα έσοδα του, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι τουρίστες δε χρειάζεται να μένουν  σε καραντίνα και δε χρειάζεται να είναι εμβολιασμένοι.  Για  να έρθουν στις Σεϋχέλλες αρκεί να δείξουν  ένα αρνητικό μοριακό τεστ PCR που θα έχει διενεργηθεί εντός 72 ωρών από το ταξίδι.

Σύμφωνα με την Sherin Francis  μόνο το 10% των νέων διαγνώσεων στο νησί αφορούν επισκέπτες.

Ωστόσο, αυτή η μεγάλη αύξηση των νέων διαγνώσεων υπονομεύει την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου με την επιδημιολόγο Jennifer Huang Bouey  να επισημαίνει ότι προκειμένου να σταματήσουν οι νέες εξάρσεις θα πρέπει οι στρατηγικές δημόσιας υγείας να περιλαμβάνουν  καραντίνες, χρήση μάσκας και αποφυγή συνωστισμού.

Τα όσα ανησυχητικά συμβαίνουν σε αυτόν τον «χαμένο» παράδεισο του Ινδικού ωκεανού δείχνουν πως τελικά η λεπτή ισορροπία που πρέπει πολλές φορές οι κυβερνήσεις να διατηρήσουν ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την τόνωση της εθνικής οικονομίας είναι ακόμα πιο δύσκολη από όσο θα  μπορούσαμε να φανταστούμε και  απαιτεί εκτός από ψυχραιμία, καλά υπολογιστικά μοντέλα και γρήγορα αντανακλαστικά, άριστες  ακροβατικές ικανότητες.