Σερβία: Ο Βούτσιτς ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σερβία: Ο Βούτσιτς ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανεξαρτησία στη λήψη αποφάσεων, καθώς και την «Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», έθεσε ως προτεραιότητες ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά την τελετή ορκωμοσίας του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εκλογές της 3ης Απριλίου από τον πρώτο γύρο λαμβάνοντας το 58,5% των ψήφων. Η θητεία του Προέδρου Δημοκρατίας διαρκεί πέντε χρόνια. Είναι η δεύτερη θητεία του Βούτσιτς, πρώτη φορά εξελέγη στο αξίωμα του προέδρου Δημοκρατίας το 2017.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να διατηρήσει την ουδετερότητα της χώρας στη διεθνή σκηνή παρά της πιέσεις που ασκούνται για να συνταχθεί με κάποια πλευρά. «Δεν υπάρχουν ούτε αντιδυτικές ούτε ρωσοφοβικές συμπεριφορές στη Σερβία. Εμείς δεν διώκουμε τον Σαίξπηρ, τον Ντοστογιέφσκι, τον Γκαίτε και τον Χέμινγουεϊ, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στη Σερβία και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για αυτό», είπε ο Βούτσιτς.

Ανέφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπλήρωσε ωστόσο ότι το ίδιο παράνομη ήταν και η επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία το 1999. Ο Αλεξάνταρ Βούτσις επισήμανε στην ομιλία του ότι η ενίσχυση περαιτέρω των ενόπλων δυνάμεων της χώρας είναι υψίστης σημασίας θέμα «για να μην περάσει απ το μυαλό κανενός να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας». Για το Κόσοβο τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία ενισχύουν την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος επισημαίνοντας ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμβιβαστική.

Η αντιπολίτευση άσκησε κριτική για το γεγονός ότι ο Βούτσιτς ορκίστηκε ενώπιον των βουλευτών της παλιάς σύνθεσης της Βουλής και όχι αυτής που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 3ης Απριλίου που διεξήχθησαν παράλληλα με τις προεδρικές. Ο πρόεδρος της Βουλής Ίβιτσα Ντάτσιτς εξήγησε ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών δεν ανακοινώθηκαν ακόμη επίσημα γι' αυτό και η ορκωμοσία έγινε πριν συσταθεί σε σώμα η νέα βουλή.

Στην τελετή ορκωμοσίας παρέστησαν ο Πατριάρχης των Σέρβων Πορφύριος και οι επικεφαλής όλων των θρησκευτικών δογμάτων, όπως επίσης ο εκπρόσωπος των Σέρβων στο προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ και διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών. Mπροστά από το κοινοβούλιο συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υποστηρικτές του Βούτσιτς, που έφτασαν οργανωμένα με λεωφορεία από όλες της περιοχές της Σερβίας.