ΣΕΟ: Ζητά απόσυρση επί της αρχής για τον ΕΦΚ στο κρασί

ΣΕΟ: Ζητά απόσυρση επί της αρχής για τον ΕΦΚ στο κρασί

Παρελκυστική χαρακτηρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, ζητώντας να αποσυρθεί η σχετική πρόταση ως προς την αρχή της.

«Μπροστά στην μαζική, έντονη και δικαιολογημένη αντίδραση της οινοποιίας και των συναφών παραγωγικών κλάδων της χώρας αλλά και μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου, η Κυβέρνηση δηλώνει πώς θα επανεξετάσει, ως ένδειξη καλής θέλησης, την μείωση κατά το ήμισυ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Μια τέτοια πρόταση είναι παρελκυστική και επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και ενδεχομένως τα μέλη της Βουλής, ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας», σημειώνει ο ΣΕΟ.

Ακόμα και κατά το ήμισυ μειωμένος (έναντι της αρχικής πρόβλεψης) ο σχετικός ΕΦΚ θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τους ευαίσθητους κλάδους της οινοποιίας, της αμπελουργίας και του τουρισμού, ενώ θα ενθαρρύνει την λαθραία παραγωγή και διακίνηση του κρασιού, τονίζεται, ενώ οι οινοποιοί θέτουν το ερώτημα «ποιο θα ήταν το δημοσιονομικό όφελος από την επιβολή ενός φόρου, το μέγεθος του οποίου θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της ώρας (πόσο μάλλον εφόσον θα επιβληθεί μειωμένος)».

Επιπλέον ο ΣΕΟ επισημαίνει πως ακόμα και η επιβολή Ε.Φ.Κ. ενός λεπτού του ευρώ σημαίνει την αναγκαιότητα ύπαρξης φορολογικής αποθήκης.

«Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιείων της χώρας αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο κόστος που απαιτείται για την δημιουργία και την διαχείριση φορολογικής αποθήκης», αναφέρεται.

Εν τω μεταξύ, τις δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική ύπαιθρο και στον κλάδο της εγχώριας οινοποιίας από την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, περιγράφει σε επιστολή του προς το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και σε Έλληνες ευρωβουλευτές, ο γενικός γραμματέας της Comite Europeen des Entreprises Vins κ. Ignacio Sanchez Recarte.

Η Comite Europeen des Entreprises Vins (CEEV) είναι η Ευρωπαϊκή αντιπροσωπευτική Οργάνωση του εμπορίου και της βιομηχανίας οίνου όπου μέλη της είναι όλοι οι επίσημοι φορείς και σύνδεσμοι οίνου των ευρωπαϊκών χωρών.