Σενάρια τρόμου για το χειμώνα με εκτόξευση του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια

Σενάρια τρόμου για το χειμώνα με εκτόξευση του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια

Τα μηνύματα από τις ενεργειακές αγορές είναι δυσοίωνα. Στην αγορά φυσικού αερίου, τα ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να βρίσκονται σήμερα μια ανάσα από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Κατά πόδας, η πετρελαϊκή αγορά με το αργό να «παίζει» στα 78 δολάρια, αλλά την Bank Of America (BofA) να βλέπει τη τιμή του να εκτινάσσεται πάνω από τα 100 ή και τα 120 δολάρια το βαρέλι μέσα στο χειμώνα. Και δεν αποκλείεται αν διαρκέσει κάμποσους ακόμη μήνες η παγκόσμια αυτή ανισορροπία να βρεθούμε πολύ κοντά στον επόμενο μακροοικονομικό τυφώνα.

Τα προβλήματα που καταγράφονται στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου επηρεάζουν αυτόματα τις πετρελαϊκές τιμές. Το γεγονός ότι πέρυσι είχαμε βαρύ χειμώνα, ενώ φέτος η παγκόσμια ανάκαμψη συνοδεύτηκε από καλοκαίρι με καύσωνες, μαζί με τη μεγάλη ζήτηση από την Ασία, είχαν σαν αποτελέσματα να εξαντληθούν γρήγορα τα παγκόσμια αποθέματα αερίου.

Το κάδρο συμπληρώνεται με το γεγονός ότι η παραγωγή σε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο δεν είναι εύκολο να ανεβεί γρήγορα ώστε να καλύψει την αυξημένη ζήτηση λόγω της έλλειψης επενδύσεων τα τελευταία χρόνια μιας και τα περισσότερα κονδύλια κατευθύνονται πλέον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι καθυστερήσεις συντήρησης λόγω της πανδημίας είναι ένας ακόμα λόγος που καθιστά αδύνατη μια δραματική και άμεση άνοδο της παραγωγής.

Το χειρότερο είναι ότι αναφύεται ζήτημα ενεργειακής επάρκειας, που έρχεται και κουμπώνει με το πρόβλημα των εφοδιαστικών αλυσίδων, σημαντικοί κρίκοι των οποίων έχουν σπάσει, δημιουργώντας ανησυχίες όσον αφορά την απρόσκοπτη λειτουργία της βιομηχανίας. 

Ένας εκρηκτικός συνδυασμός, που εκτινάσσει τις τιμές φυσικού αερίου, με τα προθεσμιακά συμβόλαια στα χρηματιστήρια να βρίσκονται μια ανάσα από τα 100 ευρώ / μεγαβατώρα. Οι ελλείψεις αυτές αναγκάζουν την παγκόσμια οικονομία να στραφεί αλλού για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, λόγω της ανάκαμψης, ακόμη και σε μορφές με μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα, όπως το πετρέλαιο, για το οποίο η ζήτηση σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Το μπρεντ βρίσκεται σήμερα κοντά στα 78 δολάρια, ωστόσο η Bank of America, δεν αποκλείει μέσα στο χειμώνα η τιμή να ξεπεράσει και τα 120 δολάρια το βαρέλι εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος, τα αποθέματα παραμείνουν χαμηλά και τα αεροπορικά ταξίδια ανακάμψουν.

Τα παραπάνω φυσικά λειτουργούν ως ντόμινο. Τιμές πρώτων υλών που επηρεάζουν αρνητικά τη βιομηχανία αλλά και την καταναλωτική δαπάνη μεταφέρονται στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων, αλλά και στην ίδια την ανάπτυξη, αναγκάζοντας τις πρώτες σε αναθεώρηση των στόχων τους και την δεύτερη σε βραδύτερους ρυθμούς.

Στην Κίνα, πολλά εργοστάσια, ανάμεσα στα οποία, όσα προμηθεύουν πολυεθνικές όπως η Apple, λόγω ακριβώς της ενεργειακής κρίσης, οδηγούνται σε αναστολή παραγωγής. Στην Νορβηγία, τα αποθέματα, από το φυσικό αέριο έως τον άνθρακα και το νερό για τη παραγωγή ηλεκτρισμού, λιγοστεύουν, ενώ στην Βρετανία οι εφοδιαστικές αλυσίδες που ήδη έτριζαν κάτω από την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την αναταραχή του Brexit, δονούνται περισσότερο.

Σύμφωνα με την BofA, οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας, (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα ενόψει του χειμώνα, με κλειδί για τις εξελίξεις την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου λόγω της χαμηλής ζήτησης για υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια και της ισχυρής ανάκαμψης του κλάδου της βιομηχανίας διεθνώς. 

Αν και η αυξημένη προσφορά εκτός ΟΠΕΚ+ θα βοηθήσει τις ενεργειακές αγορές, εντούτοις, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, βρίσκεται στο τραπέζι το σενάριο μιας παρατεταμένης αύξησης των τιμών του αργού πετρελαίου.

Κατά τη BofA, ο παραπάνω συνδυασμός είναι τέτοιος, ώστε όπως ακριβώς συνέβη τη δεκαετία του 1970 ή το 2008, έτσι και σήμερα, δημιουργούνται όλες εκείνες οι συνθήκες προκειμένου το πετρέλαιο να αποτελέσει ξανά ένα αποσταθεροποιητικό παράγοντα, ικανό να πυροδοτήσει την επόμενη μακροοικονομική κρίση.