Σενάρια για αναβολή επιταγών για 70 ημέρες

Σενάρια για αναβολή επιταγών για 70 ημέρες

Στην αναστολή εξόφλησης επιταγών που βρίσκονται στα χέρια τρίτων και οι οποίες θα έπρεπε να καλυφθούν κατά την τρέχουσα περίοδο, προχώρα  η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ικανό χρονικό διάστημα» θα είναι μικρότερο από τρεις μήνες, περιθώριο το οποίο θα επανεξετάζεται σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού.

Στη λογική αυτή το πλάνο κάνει λόγο για την δημιουργία από τις τράπεζες ενός συγκεκριμένου προϊόντος το οποίο θα μεταφέρει την υποχρέωση πληρωμής του εκδότη της επιταγής για μετά από περίπου 60–70 ημέρες. Σημειωτέον ότι η δυνατότητα χρήσης του προϊόντος θα είναι στην επιλογή των τραπεζών και θα αφορά επιχειρήσεις που κρίνουν οι τράπεζες ότι διαθέτουν αξιοπιστία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο θα προβλέπει ότι ο εκδότης της επιταγής θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να την εξοφλήσει στην τράπεζα καταβάλλοντας τόκο για το συγκεκριμένο ποσό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να «σπρώξει» μπροστά τις μεταχρονολογημένες επιταγές για διάστημα περίπου δύο μηνών, προκειμένου οι επιχειρήσεις να έχουν χρόνο να διαχειριστούν την κατάσταση.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις -εκτός απροόπτου- θα γίνουν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών για την υιοθέτηση διευκολύνσεων με συγκεκριμένα μοντέλα ρυθμίσεων για τους ιδιώτες δανειολήπτες.

Επίσης στο πακέτο της επόμενης ημέρας το οικονομικό επιτελείο σε πρώτη φάση σχεδιάζει τη χορήγηση των κρατικών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο το οποίο αναμένεται να χορηγηθεί το αργότερο στα τέλη Απριλίου.

Μετά τον  Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μείωση των φόρων και εργοδοτικών εισφορών. Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως με τα νεότερα δεδομένα αναμένεται η ελληνική οικονομία να περάσει σε ύφεση το 2020 αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αλλά και αναλυτών, μετά τη βουτιά θα έρθει η μεγάλη ανάκαμψη.