Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί προγραμματικής σύγκλισης με άλλα κόμματα
Π. Γερουλάνος στο Liberal

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί προγραμματικής σύγκλισης με άλλα κόμματα

«Δεν βλέπω καμία ειλικρινη διαθεση για συμφωνίες ούτε για τα στοιχειώδη» δηλώνει στο Liberal ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας από τη στιγμή που οι μεν θέλουν αυτοδυναμία, και επομένως θα έχουμε διπλές εκλογές, οι δε θέλουν να συγκυβερνήσουν με τον κ. Βαρουφάκη επειδή ακόμα δεν κατάλαβαν γιατί έχασαν».

Ο Παύλος Γερουλάνος ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να αποσυρθεί από τη μάχη μέχρι τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου και αναφέρει πως έλαβε την απόφαση να είναι υποψήφιος διότι η αποχώρηση της Φ. Γεννηματά δημιούργησε την εικόνα πως η διαδικασία μετατρέπεται σε «μια κούρσα για λίγους και αυτό ήταν κάτι που θα οδηγούσε στην αποδυνάμωση της αντιπροσωπευτικότητας ιδεών και τάσεων».

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ των πολλών υποψηφιοτήτων σημειώνοντας πως «Η δημοκρατία έχει μόνο να κερδίσει από τις πολλές υποψηφιότητες. Ειδικά όταν πρόκειται για υποψηφιότητες με τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά» και καλεί τους συνυποψηφίους του προκειμένου να «μιλήσουμε για το μέλλον και να μην αναλωθούμε σε αντιπαραθέσεις που δεν αφορούν τους πολίτες, τη ζωή και τα προβλήματά τους».

Στο ερώτημα για ποιο λόγο ένας ψηφοφόρος φίλος του ΚΙΝΑΛ να επιλέξει τη δική του υποψηφιότητα ο Παύλος Γερουλάνος δηλώνει ότι διαθέτει «Συγκεκριμένη πολιτική πρόταση που θα αναγεννήσει την παράταξη για να μπορέσει αναγεννήσει την Ελλάδα» υπογραμμίζοντας το γεγονός πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στη χώρα σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση» κάνοντας λόγο για «ιδεοληψίες και οι παθογένειες που κουβαλάει ο ΣΥΡΙΖΑ» και οι οποίες «αφήνουν ανεξέλεγκτη την κυβέρνηση να εφαρμόζει μια πολιτική που οδηγεί στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης ρίχνοντας έναν πακτωλό χρημάτων σε ένα παρωχημένο αναπτυξιακό μοντέλο για λίγους».

Τέλος, αναφορικά με το όνομα του ΚΙΝΑΛ και τις προτάσεις επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ προτείνει «Να μπούμε σε μια σοβαρή διαδικασία να μεταφράσουμε τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις και προτάσεις που να αφορούν όλη την κοινωνία, που να μιλούν στους νέους και να κινητοποιούν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, μπορούμε ως επιστέγασμα να δούμε και το όνομα. Αυτή πρέπει να είναι τώρα η προτεραιότητά μας».

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

Γιατί μπήκατε στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Γεννηματά; Θεωρείτε πως υπήρξε με αυτή την εξέλιξη κάποιο κενό;

Η σκέψη μου είναι πάντα μαζί της, στη δική της προσωπική μάχη που είμαι σίγουρος θα την κερδίσει. Φυσικά και υπήρξε κενό. Σε οποιοδήποτε κόμμα θα συνέβαινε το ίδιο. Πόσο μάλλον για την κυρία Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής. Είχα διαφωνήσει αρκετές φορές στο παρελθόν με την κυρία Γεννηματά, αλλά ουδείς αμφισβητεί ότι το Κίνημα Αλλαγής, ενωμένο σε πολύ δύσκολες συνθήκες, τρίτο κόμμα και με αξιοπρόσεκτη παραγωγή πολιτικής ειδικά μέσα στην πανδημία, είναι δικό της έργο. Όταν η κα Γεννηματά ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, η διαδικασία άρχισε να φαίνεται ως μια κούρσα για λίγους και αυτό ήταν κάτι που θα οδηγούσε στην αποδυνάμωση της αντιπροσωπευτικότητας ιδεών και τάσεων. Αυτό θα ήταν ένα πρόβλημα ειδικά όταν αυτό που βλέπουμε όλοι είναι ότι ο χώρος μας αποτελεί ακόμα σημείο αναφοράς για τους προοδευτικούς πολίτες, άσχετα αν αυτό δεν αποτυπώνεται στην κάλπη εδώ και χρόνια. Αυτό καλούμαστε να το αλλάξουμε.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως θα αποσυρθείτε από την κούρσα της διαδοχής στην πορεία καθώς και ότι εξετάσατε το ενδεχόμενο να το πράξετε μετά τη συνάντηση που είχατε με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ισχύει αυτό;

Εγώ πιστεύω ότι είναι λίγοι αυτοί -ειδικά όσοι με ξέρουν καλύτερα- και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται λιγότεροι. Γιατί για εμένα δεν νοείται ο πολιτικός χωρίς συνέπεια. Χιλιάδες συμπολίτες μας εμπιστεύτηκαν με την υπογραφή τους, έχω καθήκον να τους τιμήσω. Και να κάνουμε έναν αγώνα μιλώντας για τα πραγματικά προβλήματα, τις αγωνίες και ελπίδες όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων.

Σας ζητήθηκε να μην υποβάλετε υποψηφιότητα;

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν μου ζητήθηκε κάτι τέτοιο από οποιονδήποτε.

Πιστεύετε πως ο αριθμός των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος είναι μεγάλος ή ότι θα συμβάλει όπως λέγεται στην προσέλκυση περισσότερων ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές;

Η δημοκρατία έχει μόνο να κερδίσει από τις πολλές υποψηφιότητες. Ειδικά όταν πρόκειται για υποψηφιότητες με τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τιμώ και σέβομαι όλους τους συνυποψηφίους μου. Ο κάθε ένας κομίζει κάτι διαφορετικό στη συζήτηση που άνοιξε και όλοι μαζί μπορούμε να συνθέσουμε μια δυναμική και προοδευτική πρόταση που θα κάνει ξανά την παράταξη μεγάλη. Αυτό που χρειάζεται είναι να μιλήσουμε για το μέλλον και να μην αναλωθούμε σε αντιπαραθέσεις που δεν αφορούν τους πολίτες, τη ζωή και τα προβλήματά τους.

Γιατί κάποιος ψηφοφόρος του ΚΙΝΑΛ να επιλέξει εσάς; Τι διαφορετικό μπορείτε να φέρετε στο κόμμα που σήμερα βρίσκεται στην τρίτη θέση με μεγάλη διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση;

Συγκεκριμένη πολιτική πρόταση που θα αναγεννήσει την παράταξη για να μπορέσει να αναγεννήσει την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στη χώρα σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Οι ιδεοληψίες και οι παθογένειες που κουβαλάει ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανεξέλεγκτη την κυβέρνηση να εφαρμόζει μια πολιτική που οδηγεί στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης ρίχνοντας έναν πακτωλό χρημάτων σε ένα παρωχημένο αναπτυξιακό μοντέλο για λίγους. Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα μνημόνια και τους πολλούς ξανά στην απελπισία. Να σημειώσουμε επίσης ότι από το 2009 μέχρι σήμερα, 2.000.000 Ελληνίδες και Έλληνες έχουν σταματήσει να ψηφίζουν διότι νιώθουν ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν τους εκπροσωπεί. Είναι άνθρωποι όμως που ενώ δεν ασχολούνται με την κεντρική πολιτική, ασχολούνται με τα κοινά στον τόπο τους, νοιάζονται, αγωνίζονται και αναζητούν μια ελπιδοφόρα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Επιδιώκω να εμπνεύσω εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους και να εκπροσωπήσω και αυτές τις φωνές. Μαζί τους, θέλουμε να διεκδικήσουμε την εξουσία. Όχι για να την οικειοποιηθούμε, αλλά για να την εμπιστευτούμε σε θεσμούς και συλλογικότητες που λογοδοτούν στην κοινωνία. Ερχόμαστε με μια ρεαλιστική πρόταση για τη ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας από τα χέρια των λίγων. Μια μεταρρύθμιση που είναι ικανή να οδηγήσει σε μια ουσιαστική αποσυγκέντρωση του πλούτου, και στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Θα μιλήσουμε για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που να αφορά και να ενδυναμώνει όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ένα σχέδιο, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, τα εργατικά κέντρα, οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών, θα συνεργάζονται για να απελευθερωθούν δυνάμεις που σήμερα είναι παγιδευμένες. Να βάλουμε μπροστά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία, όπως η φορολόγηση του πλούτου, η ταχύτητα στην απόδοση της δικαιοσύνης και τα εργατικά δικαιώματα που βάλλονται. Ο στόχος μας είναι μια Ελλάδα δυνατή, μια κοινωνία ανοιχτή, μέσα στην οποία κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας θα μπορεί να νιώσει ότι πατά στέρεα και δημιουργεί ελεύθερα.

ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ, το όνομα του κόμματος έχει μπει στο τραπέζι. Επηρεάζει τους ψηφοφόρους ή εκτιμάτε πως δεν παίζει ρόλο στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές;

Η κοινωνία και η οικονομία δεν αναπτύσσονται με τα ονόματα των κομμάτων αλλά με τις πολιτικές των κομμάτων. Έχω υπερασπιστεί το όνομα ΠΑΣΟΚ, ήμασταν λίγοι τότε αν θυμάμαι καλά, τώρα βλέπω πολλοί αναθεώρησαν. Αυτό το έκανα γιατί υπήρχε η εντύπωση ότι το όνομά μας ήταν το πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν το όνομα αλλά το περιεχόμενο, οι πολιτικές επιλογές και οι προτάσεις μας. Σήμερα όμως δεν πρόκειται να διορθώσουμε τίποτα αν απλά επαναφέρουμε την ταμπέλα ΠΑΣΟΚ κενή περιεχομένου. Τι πρέπει να κάνουμε; Να μπούμε σε μια σοβαρή διαδικασία να μεταφράσουμε τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις και προτάσεις που να αφορούν όλη την κοινωνία, που να μιλούν στους νέους και να κινητοποιούν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, μπορούμε ως επιστέγασμα να δούμε και το όνομα. Αυτή πρέπει να είναι τώρα η προτεραιότητά μας.

Το ερώτημα τίθεται ήδη. Μπορεί και εκ των πραγμάτων να τεθεί μετά τις επόμενες εκλογές. Με ΝΔ ή με ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει συνασπισμός; Με ποιόν θεωρείτε πως μπορεί να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση;

Μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας από τη στιγμή που οι μεν θέλουν αυτοδυναμία, και επομένως θα έχουμε διπλές εκλογές, οι δε θέλουν να συγκυβερνήσουν με τον κ. Βαρουφάκη επειδή ακόμα δεν κατάλαβαν γιατί έχασαν – αφήστε που δεν βγαίνουν τα νούμερα. Δεν βλέπω καμία ειλικρινή διάθεση για συμφωνίες ούτε για τα στοιχειώδη. Μόνο διάθεση να κρατήσουν ή να επανακαταλάβουν καρέκλες, κάτι που δεν μας αφορά. Σοβαρή προοπτική προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης υπάρχει για εμάς μόνο υπό μία προϋπόθεση: να αλλάξουν οι πολίτες με την ψήφο τους, τους πολιτικούς συσχετισμούς, να γίνει το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ κυρίαρχη πολιτική δύναμη και να θέσει τους όρους. Επομένως, αυτό που οφείλουμε εμείς να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε ένα σαφές πλαίσιο αρχών και αξιών, ένα συγκεκριμένο και διακριτό προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, που να απαντά στα προβλήματα των πολιτών σήμερα και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του αύριο. Πάνω σε προγραμματική βάση μόνο, μπορούμε να συζητήσουμε. Θα ήθελα πραγματικά να δω έναν άλλον πολιτικό πολιτισμό να ανθίζει όπου οι προγραμματικές συγκλίσεις οδηγούν όχι σε μοίρασμα γραφείων αλλά στη λύση των προβλημάτων των πολιτών, στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Όμως, με κόμματα βαθιά πατερναλιστικά και συντηρητικά, όπως είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, να έχουν τον πρώτο λόγο, δεν βλέπω ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης.