ΓΔ: 893,76 18,32 (2,09 %)

Τζίρος: 88,68 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2000η
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

ΓΔ: 893,76 18,32 (2,09 %)

Τζίρος: 88,68 εκατ. €   RT

Επιτροπή Εμβολιασμών: Σενάρια αναπλήρωσης από επαγγελματικές ομάδες για το εμβόλιο της Astrazeneca

Σενάρια αναπλήρωσης από επαγγελματικές ομάδες για το εμβόλιο της Astrazeneca

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να αποφασίσει σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca μετά τις σχετικές χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αλλά και τη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ που όμως δεν κατέληξαν σε κάποια κοινή απόφαση. 

Παρά το γεγονός ότι ο ΕΜΑ  επανέλαβε ότι τα πλεονεκτήματά του υπερτερούν του κινδύνου και συνέστησε να μην τεθούν περιορισμοί στη χορήγησή του, όσον αφορά την ηλικία ή το φύλο των εμβολιασθέντων, οι ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να κινηθούν ξεχωριστά στο ζήτημα αυτό. 

Σήμερα, το αργότερο αύριο, αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης για το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Μάλιστα, τον προβληματισμό του εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τη σύγχυση που δημιουργεί στους πολίτες, όπως είπε, η συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή εξετάζει τρόπους ώστε να μη... χαθούν οι δόσεις που είναι διαθέσιμες με το άνοιγμα σχετικής πλατφόρμας όπου πολίτες που ανήκουν σε επαγγελματικές ομάδες που δεν έχουν αντίρρηση να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της Astrazeneca να το δηλώνουν. Η επιλογή αυτή θα βοηθήσει να προχωρήσει απρόσκοπτα η πορεία του εμβολιασμού. Να σημειωθεί ότι μηχανισμός αναπλήρωσης για να μη χάνονται δόσεις εμβολίων και συγκεκριμένα περισσότερες δόσεις του AstraZeneka έχει δημιουργεί, αφού ήδη προωθείται σε εκπαιδευτικούς για να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποκλειστούν συγκεκριμένες ηλιακές ομάδες όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, όπως στην Ισπανία και την Ιταλία.  

Τι θα κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενημέρωσε χθες Τετάρτη ότι αποφάσισε το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής βιομηχανίας AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό να συνεχίσει να χορηγείται μεν, αλλά μόνο σε πολίτες μεταξύ 60 και 65 ετών, μετά τις ανακοινώσεις ευρωπαϊκών και βρετανικών εποπτικών φορέων που επιβεβαίωσαν την συσχέτιση του προϊόντος με σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων στον εγκέφαλο.

Στο Βέλγιο, για έναν μήνα, θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών.

Η Σουηδία, θα εμβολιάζει με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μόνο τους άνω των 65 και η Εσθονία μόνο τους άνω των 60 ετών.

M. Βρετανία: Συστήνουν το εμβόλιο AstraZeneca, παρά την πιθανή σύνδεση με θρομβώσεις

Τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Astra Zeneca παρ' ότι βρέθηκε πιθανή συσχέτιση με σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης, εξακολουθούν να συστήνουν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και της Βρετανίας, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητά του στη μάχη κατά της COVID-19.

Στην περίπτωση ωστόσο της Βρετανίας, όπως έχει ήδη συμβεί σε ευρωπαϊκές χώρες, η ανεξάρτητη αρχή συστήνει να πάψει να χορηγείται σε ηλικίες κάτω των 30 ετών. Και αυτό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι θρομβώσεις συνδέονται με την ηλικία.

Ιταλία: Το εμβόλιο της AstraZeneca συστήνεται για άτομα άνω των 60 ετών

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας με εγκύκλιό του έκανε γνωστό ότι η χρήση του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, «δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιπλοκών με θρόμβους αίματος και της μεγάλης θνησιμότητας από covid-19 που καταγράφεται στους ηλικιωμένους».

Παρά ταύτα, η έγκριση που είχε δοθεί για άτομα άνω των 18 ετών δεν ακυρώνεται.

Οι πολίτες, στους οποίους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, θα λάβουν και την δεύτερη.