Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Θεσσαλονίκη - Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, 11:39 - Τελευταία ενημέρωση: 13:07
-A +A
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Θεσσαλονίκη - Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:22 με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Ασκού και Ευαγγελισμού, σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης και εστιακό βάθος πέντε χιλιομέτρων.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τρία λεπτά αργότερα ακολούθησε και άλλος σεισμός μεγέθους 3,7 Ρίχτερ.Ακολούθησε δεύτερη σεισμική δόνηση μικρότερου μεγέθους.

«Δεν χρειάζεται πανικός» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.

 "Αν και ο σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσσαλονίκη, να θυμίσω ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί συμβαίνουν κάθε τρεις με τέσσερις μέρες στον ελλαδικό χώρο. Γι' αυτό το λόγο δεν χρειάζεται πανικός" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος, σύμφωνα με τον οποίο ο σεισμός δεν έγινε στο ρήγμα του σεισμού του 1978, στο νότιο τμήμα της λεκάνης της Μυγδονίας, αλλά στο βόρειο ρήγμα. "Έχουμε μία μικρή σεισμική ακολουθία, με μέγιστο τον σεισμό 4,2. Η δόνηση εντοπίζεται στο βόρειο ρήγμα της λεκάνης της Μυγδονίας, ανάμεσα στις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβης. Δεν έχει γίνει στο ρήγμα του σεισμού του 1978, που ήταν στο νότιο τμήμα της λεκάνης" εξήγησε.

Την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθούν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ και σύμφωνα με τον καθηγητή γεωφυσικής "θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία, τι κομμάτι ρήγματος έχει διεγείρει".

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, από τη σεισμική δόνηση, που ήταν "έντονη" αλλά "χωρίς ιδιαίτερη διάρκεια", προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αναφορά για τραυματισμό πολίτη ή τυχόν υλικές ζημίες.

Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του βρίσκονται στο δημαρχείο για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε ζήτημα. "Εχουμε ήδη έρθει σε επικοινωία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων", σημείωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά και πρόσθεσε ότι "όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση".

5,4 Ρίχτερ αναστάτωσαν την Μεσσηνία

Ο σεισμός στην Θεσσαλονίκη είναι ο δεύτερος ισχυρός που σημειώνεται σήμερα στον ελλαδικό χώρο. Προηγήθηκε δόνηση 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 8:14 π.μ., στον θαλάσσιο χώρο 28 χλμ νοτιοδυτικά της Πύλου

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Σπάρτη και την Καλαμάτα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι ο σεισμός αυτός παρά το μέγεθός του δεν εμπνέει ανησυχία. «Η περιοχή αυτή έχει υψηλή σεισμικότητα. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για την συγκεκριμένη περιοχή, πολύ περισσότερο που το επίκεντρο είναι στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του, επίσης στη δημόσια τηλεόραση, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, επεσήμανε ότι οι δύο μετασεισμοί, μεγέθους 2,4 και 3,4 Ρίχτερ, που ακολούθησαν μέσα σε διάστημα είκοσι λεπτών εντάσσονται στη φυσιολογική σεισμική ακολουθία. Παράλληλα, είπε πως το μέγεθος του σεισμού αναθεωρήθηκε σε 5,5 Ρίχτερ. 

Ο κ. Λέκκας συνέστησε στους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν προσωρινά να βρίσκονται σε σημεία με μεγάλη κλίση εδάφους -υπό τον φόβο κατολίσθησης- καθώς και κοντά σε ετοιμόρροπα κτίρια.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 12/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα