Σεισμοί 4,5 και 5 βαθμών Ρίχτερ εκδηλώθηκαν στο Ιόνιο

Σεισμοί 4,5 και 5 βαθμών Ρίχτερ εκδηλώθηκαν στο Ιόνιο

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η έντονη σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Ιονίου, καθώς σήμερα το πρωί οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε με διαφορά 7 λεπτών δυο σεισμούς, με το δεύτερο να χαρακτηρίζεται ισχυρός, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της Ζακύνθου.

Συγκεκριμένα, οι δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους κατά σειρά 4,4 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,εκδηλώθηκαν στις 05:04 και στις 05:11 αντίστοιχα, σύμφωνα με ανακοινώσεις που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στην πρώτη δόνηση, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 78 χιλιόμετρα νότια της Ζακύνθου, ή 298 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας, ενώ στη δεύτερη, το επίκεντρο βρισκόταν 59 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 299 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Δεν δόθηκε κάποια εκτίμηση για το εστιακό βάθος των δύο σεισμών, ο δεύτερος από τους οποίους χαρακτηρίζεται «ισχυρός». Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι στιγμής.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρθηκε στο «χορό» των Ρίχτερ στη Ζάκυνθο λέγοντας: «Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται όπως την περιμέναμε. Έχουμε πει ότι για αρκετούς μήνες μπορεί να έχουμε φαινόμενα ισχυρών μετασεισμών. Ένας μετασεισμός της τάξεως 5 Ρίχτερ δεν μας ικανοποιεί γιατί μεταξύ 5 και 6, ένας σεισμός της τάξεως 6 Ρίχτερ είναι 33 φορές πιο μεγάλος. Ο πρωινός σεισμός εντάσσεται στα όρια της μετασεισμικής ακολουθίας", δήλωσε.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Εκείνο που με προβληματίζει είναι μήπως έχουμε μετατόπιση σε ένα κοντινό μεγάλο ρήγμα. Το Ιόνιο είναι απρόβλεπτο, μας έχει εκπλήξει πάρα πολλές φορές. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο κύριος μετασεισμός έχει γίνει. Ένας μετασεισμός 5,5 Ρίχτερ των προηγούμενων ημερών δεν με ικανοποιεί. Η ακολουθία θα κρατήσει πάρα πολύ καιρό και είναι πιθανό το διάστημα αυτό να έχουμε και μεγάλους μετασεισμούς που μπορεί να φτάσουν το 5.8- 5.9», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ζάκυνθος δοκιμάστηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 26η Οκτωβρίου από ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία πάντως προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές. Έκτοτε, η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη στο Ιόνιο.