7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Σε vertigo η Ευρώπη για τα εμβόλια: Ποιες χώρες διαφοροποιούνται

Σε vertigo η Ευρώπη για τα εμβόλια: Ποιες χώρες διαφοροποιούνται

Η ευρωπαϊκή πολιτική για τη διαχείριση και διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού δέχεται σκληρή κριτική, την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο θα επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στο μπλοκ. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων και τις εγκρίσεις έχουν ανοίξει εστία παραπόνων καθώς χώρες της Ένωσης δείχνουν ευθέως την Κομισιόν ως υπεύθυνη για τη δυστοκία.

Η Αυστρία και η Δανία επιδιώκουν να συνάψουν «συμμαχία εμβολίων» με το Ισραήλ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, ώστε να αντιμετωπίσουν μελλοντικά κύματα της πανδημίας, την ώρα που η Σλοβακία και η Ουγγαρία (μέχρι στιγμής) έχουν στραφεί ήδη σε άλλες αγορές.

Συγκεκριμένα η Μπρατισλάβα ανακοίνωσε ότι αγοράζει 2 εκατ. δόσεις από το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ενώ ο Ούγγρος ηγέτης, Βίκτορ Όρμπαν, έχει δηλώσει ότι η χώρα του παρέλαβε δόσεις του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Υπενθυμίζεται οτι ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν ταξιδεύουν στην Ιερουσαλήμ αυτή την εβδομάδα ώστε να καταλήξουν σε μια κοινή προσέγγιση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στην εφημερίδα Financial Times.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα μέτρα περιορισμού στη Δανία τη Δευτέρα, η Φρεντερίκσεν δήλωσε ότι οι συζητήσεις με το Ισραήλ δεν αποτελούν  ψήφο έλλειψης εμπιστοσύνης στην ΕΕ, αλλά τόνισε ότι η Δανία και η Αυστρία αναγκάστηκαν να το κάνουν μόνες τους προκειμένου να ενισχύσουν την δυναμικότητα των εμβολίων.

Η Αυστρία απέφυγε επίσης να ασκήσει δημόσια την κριτική στην ΕΕ, αλλά σε ιδιωτικούς αξιωματούχους ο Κουρτς εκμυστηρεύεται ότι έχει απογοητευτεί βαθιά από τον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες χειρίστηκαν τα εμβόλια.

Ο Κουρτς διατηρεί ιδιαίτερα στενή σχέση με τον Νετανιάχου και η πιθανότητα μιας συντονισμένης προσέγγισης για τη διάθεση εμβολίων μεταξύ των δύο χωρών τέθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με το Politico, o Νετανιάχου ανακοίνωσε τη νέα συμμαχία και ο Κούρτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων «είναι πολύ αργός» στις εγκρίσεις εμβολίων. 

«Η συμμαχία απειλεί να υποδαυλίσει τη συλλογική προσπάθεια προμήθειας εμβολίων της ΕΕ που διεξάγονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη», τονίζει η FT προσθέτοντας ότι έρχεται επίσης σε αντίθεση με το πνεύμα αλληλεγγύης προς τα μικρότερα και οικονομικά εξαρτημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξασφάλιση οικονομικών συμφωνιών για την προμήθεια εμβολίων.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση για τις μεμονωμένες χώρες της ΕΕ που προμηθεύονται εμβόλια από την Κίνα και τη Ρωσία που δεν έχουν την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, σχολίασε ότι «η στρατηγική δεν έχει καταρρεύσει», προσθέτοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να έχουν τους δικούς τους προμηθευτές πέραν αυτών με τους οποίους συμφωνεί η Επιτροπή.