Σε ύφεση η Γερμανία - Η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από το 2009

Σε ύφεση η Γερμανία - Η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από το 2009

Η γερμανική οικονομία κατέγραψε τη χειρότερή της επίδοση μετά το 2009 και τη δεύτερη χειρότερη μετά την επανένωση το 1990 σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 2,2% για το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς καταστήματα και εργοστάσια έκλεισαν τον Μάρτιο για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Destatis, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,2% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο ύστερα από ύφεση 0,1% κατά το δ΄τρίμηνο του 2019 και ανάπτυξη 0,3% κατά το γ΄τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ σημειώνεται πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις για το α' τρίμηνο του έτους έκαναν λόγο για μηδενικό ποσοστό ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 31,9 μονάδες, έναντι 42 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010. Η πτώση που σημειώθηκε στις νέες παραγγελίες του κατασκευαστικού κλάδου ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει ποτέ η Markit, καθώς αρκετές επιχειρήσεις είναι αβέβαιες για τις προοπτικές της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, η κρατική τράπεζα της Γερμανίας KfW ανέφερε ότι αναμένει πως η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% το 2020 πριν αναπτυχθεί κατά 5% το 2021.Οι προβλέψεις αυτές είναι πολύ κοντά στις εκτιμήσεις που έκανε η γερμανική κυβέρνηση στα τέλη Απριλίου για συρρίκνωση 6,3% φέτος και ανάπτυξη 5,2% την επόμενη χρονιά.

Υπενθυμίζεται τέλος, πως σε ύφεση βρίσκονται τόσο η γαλλική όσο και η ισπανική οικονομία εν μέσω του lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, Insee, το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 5,8% το πρώτο τρίμηνο, έπειτα από μείωση 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, με τους οικονομολόγους να αναμένουν μείωση 4,2%. 

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 5,4%. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί από το 1949 όταν ξεκίνησαν να παρουσιάζονται τριμηνιαίες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της χώρας και ξεπερνά κατά πολύ την πτώση που είχε σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2009 (-1,6%) και το δεύτερο τρίμηνο του 1968 (-5,3%). 

Και στην Ισπανία, η μείωση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου ήταν ιστορική, εμφανίζοντας συρρίκνωση 5,2%, έπειτα από ανάπτυξη 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, είχαν κάνει προβλέψεις για μείωση 4,4%. 

Το μέγεθος της πτώσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνο του πρώτου τριμήνου του 2009, όπου η οικονομία συρρικνώθηκε 2,6%. 

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ μειώθηκε 4,1%, με τους οικονομολόγους να αναμένουν 2,9%. 

AP Photo/Michael Probst