Σε ύφεση η φωτιά - Εκκενώθηκαν οικισμός και κάμπινγκ

Σε ύφεση η φωτιά - Εκκενώθηκαν οικισμός και κάμπινγκ

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

Μέχρι και αυτή την ώρα παραμένουν και επιχειρούν 121 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 4 αεροσκάφη «Καναντέρ», 3 PZL, 5 ελικόπτερα καθώς και ένα ελικόπτερο για το συντονισμό από αέρος. Στην συνολική δύναμη συμμετέχουν ομάδα της ΕΜΑΚ, πεζοπόρα αερομεταφερόμενα με 47 πυροσβέστες από την Αθήνα, την Δ. Μακεδονία και την Πελοπόννησο, καθώς και οχήματα που έφτασαν για ενίσχυση.

 Η σημερινή αναζωπύρωση της πυρκαγιάς οδήγησε στην εκκένωση του οικισμού Παναγιάς και στην εκ νέου εκκένωση του κάμπινγκ στο νησί.

Πολλοί από τους επισκέπτες έχουν σπεύσει στο λιμάνι για να αποχωρήσουν.

Στην Ελαφόνησο βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και μαζί με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργούν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που περιστασιακά φτάνουν και τα 9 μποφόρ, δυσχεραίνοντας το έργο κυρίως των εναέριων μέσων.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες δεν κινδυνεύουν άνθρωποι ή σπίτια και αν βοηθήσει ο καιρός εκφράζεται αισιοδοξία από τους αρμόδιους ότι η πυρκαγιά θα ελεγχθεί.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από τη νύχτα υπήρχε φόβος για αναζωπύρωση και είχαν ενταθεί οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, ενώ είχε ζητηθεί από το Λιμενικό να φροντίσει να υπάρχει μόνιμα φεριμπότ στο νησί, για την περίπτωση που χρειαζόταν να απομακρυνθούν αυτοκίνητα.

Αυτό δεν χρειάστηκε, αλλά το πρωί λόγω των ισχυρών ανέμων έγινε αυτό που φοβούνταν οι επιτελείς της Πυροσβεστικής και αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά. Για το λόγο αυτό εκκενώθηκαν προληπτικά ο οικισμός Παναγιά και το κάμπινγκ στο Σίμο, όπου όμως δεν έφτασε η φωτιά, αλλά λόγω του καπνού ήταν δύσκολη η παραμονή των παραθεριστών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, ανέφερε ότι δεν έχει καταγραφεί κάποιος εγκλωβισμός ή τραυματισμός. Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών βρίσκεται στο λιμάνι, περιμένοντας να φύγουν από το νησί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε χθες, αλλά συνέχιζε να καίει σε ένα σημείο που είναι σωροί απορριμμάτων.

Σήμερα εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε, δημιουργώντας πρόβλημα στο νησί, καθώς εκτός των άλλων έχει γίνει αφόρητη η κατάσταση λόγω του πυκνού καπνού.