Σε τροχιά σύγκρουσης με το Ισραήλ ο Erdogan: «Κράτος κατοχής και τρομοκράτης»

Σε τροχιά σύγκρουσης με το Ισραήλ ο Erdogan: «Κράτος κατοχής και τρομοκράτης»

«Κράτος κατοχής» και «τρομοκρατικό», χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan το Ισραήλ, κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Το Ισραήλ είναι ένα κράτος κατοχής. Επιπλέον είναι ένα τρομοκρατικό κράτος», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την «παράνομη και προκλητική τους» απόφαση.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε να αναγνωριστεί η Ανατολική Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», σε μια αντίδραση στην αναγνώριση από τις ΗΠΑ της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Καλώ τις χώρες που υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη να αναγνωρίσουν την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Erdogan.

Νωρίτερα, την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.

«Πρώτα το Παλαιστινιακό Κράτος θα πρέπει ν' αναγνωριστεί από όλες τις άλλες χώρες. Πρέπει όλοι ν' αγωνιστούμε γι' αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά, προς τους ξένους ΥΠΕΞ. «Πρέπει να ενθαρρύνουμε άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος υπό την βάση των συνόρων του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσά του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πρακτικά, ο Τayyip Erdogan χρησιμοποιεί το βήμα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ηγέτη του Ισλαμικού κόσμου, αλλά και ως τον μόνο αρχηγό μουσουλμανικού κράτους που τολμά να συγκρουστεί ανοιχτά με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Πάντως οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου είναι πιθανόν να προκαλέσουν νέα κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ. Οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις βρέθηκαν στο ναδίρ μετά την υπόθεση του Μαβί Μαρμαρά του 2010 και μόλις τον τελευταίο χρόνο έγιναν σοβαρές προσπάθειες ομαλοποίησής τους.  

Από την πλευρά του ο παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της κυβέρνησης Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ήταν «το μεγαλύτερο έγκλημα» και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε πως θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να την ακυρώσει.

«Η Ιερουσαλήμ είναι και θα είναι πάντα η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Abbas κατά την έκτακτη συνάντηση μουσουλμάνων ηγετών στην Τουρκία. Πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «δώρισαν την Ιερουσαλήμ στο σιωνιστικό κίνημα» σαν να ήταν αμερικανική πόλη.

«Αυτό παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές», τόνισε.

Ο Abbas πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ρόλο στη Μέση Ανατολή επειδή είναι προκατειλημμένες υπέρ του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP