Σε τρία χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Ν. Σαρκοζί

Σε τρία χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Ν. Σαρκοζί

Ένοχος κρίθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για τις κατηγορίες διαφθοράς που αντιμετώπιζε. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στον Νικολά Σαρκοζί το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών, ένα από τα οποία χωρίς αναστολή. Το δικαστήριο έκρινε τον Νικολά Σαρκοζί ένοχο για απόπειρα δωροδοκίας δικαστικού και για αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Σύμφωνα με το Reuters οι κατήγοροι Εισαγγελείς υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι ο πρώην Γάλλος πρόεδρος θα έπρεπε να φυλακιστεί για τέσσερα χρόνια και να εκτίσει τουλάχιστον δύο.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Σαρκοζί είχε πει ότι ήταν θύμα ψεμάτων και αρνήθηκε ότι διέπραξε ποτέ πράξη διαφθοράς. «Ποτέ δεν έκανα κατάχρηση της επιρροής μου, φερόμενης ή πραγματικής», είχε πει στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο «Τι δικαίωμα έχουν να με σέρνουν στη λάσπη έτσι για έξι χρόνια; Δεν υπάρχει κανόνας δικαίου»; Ο Σαρκοζί ότι είναι θύμα σε ένα κυνήγι μαγισσών που εξαπέλυσαν οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν υπέρμετρα μέσα ερευνώντας τις υποθέσεις του.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έχει προθεσμία 10 ημερών για να εφεσιβάλει την δικαστική απόφαση. Είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, μετά τον Ζακ Σιράκ, που καταδικάζεται για διαφθορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρκοζί, κατηγορήθηκε πως προσπάθησε να δωροδοκήσει έναν δικαστή σε αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικά με έρευνα που πραγματοποιούσε η δικαιοσύνη σχετικά με τα οικονομικά της προεδρικής εκστρατείας του και τις κατηγορίες ότι είχε δεχτεί παράνομες πληρωμές από την κληρονόμο L'Oreal Liliane Bettencourt για την προεδρική εκστρατεία του 2007.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Σαρκοζί πρότεινε να εξασφαλίσει δουλειά στο Μονακό για τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ σε αντάλλαγμα για τις παραπάνω  εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ο Νικολά Σαρκοζ άκουσε την ανακοίνωση της ποινής του όρθιος και ατάραχος. Ούτε ο ίδιος ούτε οι συνήγοροί του έκαναν οποιαδήποτε δήλωση κατά την έξοδό τους από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης την ίδια ποινή στον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ και τον δικηγόρο του πρώην προέδρου Τιερί Ερζόγκ, μαζί με την πενταετή απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος στον τελευταίο. Οι δύο κρίθηκαν επίσης ένοχοι για παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι τρεις συνδέθηκαν σε ένα «σύμφωνο διαφθοράς», αλλά δεν επέβαλε τις ποινές που ζήτησε η οικονομική εισαγγελία, δηλαδή τέσσερα χρόνια φυλάκισης, τα δύο χωρίς αναστολή, και στους τρεις, κρίνοντας ότι η προεδρική εικόνα έχει αμαυρωθεί από την υπόθεση αυτή «με καταστροφικές συνέπειες».

Ο Νικολά Σαρκοζί θα αντιμετωπίσει και πάλι την γαλλική δικαιοσύνη στις 17 Μαρτίου, στην εκδίκαση της υπόθεσης Bygmalion, σχετικά με τις δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ο Νικολά Σαρκοζί αποσύρθηκε από την πολιτική το 2016, αλλά παραμένει πολύ δημοφιλής και με απήχηση στο στρατόπεδο της γαλλικής δεξιάς. Αντιμετωπίζει κατηγορίες στο πλαίσιο σειράς δικαστικών υποθέσεων, ανάμεσά τους και η χρηματοδότηση της νικηφόρας προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από την Λιβύη.

AP Photo/Michel Euler