Τέσσερα τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, 09:17
-A +A
Τέσσερα τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική

Τέσσερα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που έχει επανεμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα.

Και οι τέσσερις ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εκδηλώσεις εγκεφαλίτιδας, άσηπτης μηνιγγίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας, και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκτός από έναν ασθενή που πήρε εξιτήριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο νεότερος ασθενής είναι ηλικίας 23 ετών και πιο ηλικιωμένος 66 ετών. Σε όλες τις περιπτώσεις αναφέρεται ως πιθανός τόπος έκθεσης στον ιό ο δήμος Μεγάρων. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 είχαν μολυνθεί 48 άτομα.

Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων διευκρινίζει ότι:

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων "κοινών" κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, σε όλη την επικράτεια».

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση:

- εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, 
- σήτας, 
- κουνουπιέρων, 
- κλιματιστικών, 
- ανεμιστήρων κλπ.

Επιπρόσθετα, συνιστούμε να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/ περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 15/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα