Σε στενό φίλο του πρώην πρωθυπουργού Γιλντιρίμ η ανάθεση διαχείρισής του
Oruc Reis

Σε στενό φίλο του πρώην πρωθυπουργού Γιλντιρίμ η ανάθεση διαχείρισής του

Η διαχείριση των πρώτων επιχειρησιακών αναζητήσεων από το σεισμογραφικό σκάφος της Τουρκίας Oruç Reis ανατέθηκε σε στενό φίλο του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ με συμβόλαιο αξίας 4,7 εκατ δολαρίων από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα BirGün.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα η ανάθεση διοίκηση του Oruç Reis για τα επόμενα δύο χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο δόθηκε στην Oras Maritime Company, που ανήκει στον στενό φίλο του Γιλντιρίμ και φημολογείται ότι είναι ο επιχειρηματικός εταίρος του πρώην πρωθυπουργού Salih Zeki Çakır.

Η Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Εξερεύνησης Ορυκτών της Τουρκίας (MTA) μετά από διαγωνισμό, κατέβαλε στην εταιρεία Çakır συνολικά 4,7 εκατομμύρια δολάρια στις 18 Ιουνίου 2019, πληρώνοντας την εταιρεία με έδρα την Τουρκία σε δολάρια, φτάνοντας ουσιαστικά σχεδόν τα 11 εκατομμύρια δολάρια, για να προσφέρει τις υπηρεσίες της μόνο τέσσερις φορές πέρυσι.

Η MTA σε άλλο διαγωνισμό, στις 3 Ιουλίου 2019, ανάθεσε τις υπηρεσίες λειτουργίας και προστασίας του ερευνητικού πλοίου Oruç Reis, αξίας 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων, στην Aras Towboat Company, ενώ στις 11 Ιουλίου 2019 ανάθεσε την εκπαίδευση του πληρώματος με κόστος 2,6 εκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, σε διαγωνισμό στις 17 Δεκεμβρίου 2019, η MTA πλήρωσε στην Aras Towboat Co. το ποσό του 1,5 εκατομμύρια δολάρια για «υπηρεσίες φρούρησης» του Oruç Reis.