Σε «σκληρό» lockdown Κάλυμνος και Κορδελιό-Ευόσμος - Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

Σε «σκληρό» lockdown Κάλυμνος και Κορδελιό-Ευόσμος - Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

Σε «σκληρό» lockdown μπαίνουν από τις 6 π.μ. του Σαββάτου και μέχρι την 1η Μαρτίου η Κάλυμνος και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, αφού στις συγκεκριμένες περιοχές καταγράφεται επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και πλέον εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Καλυμνίων τα κρούσματα ανέρχονται σε 69, ενώ στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ανίχνευση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. 

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Στην Αχαΐα παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων, καθώς τα ενεργά κρούσματα από τα 732 την προηγούμενη εβδομάδα έχουν περιοριστεί στα 700, ενώ και στην Εύβοια αποδίδουν τα μέτρα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό, με τα ενεργά κρούσματα να έχουν μειωθεί στα 370 από 501».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, στο «κόκκινο» εντάσσονται οι δήμοι Κεφαλονιάς, Ηρακλείου Κρήτης, Θάσου και όλη η Ηλεία, εκτός από την περιοχή της Ανδρίτσαινας- Κρεσταίνας, Αγιάς Λάρισας, Κορίνθου, Άργους-Μυκηνών, Ζίτσας Ιωαννίνων και Νεμέας.

Στο «κόκκινο» παραμένει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ τα επιπλέον μέτρα δεν παρατείνονται στους δήμους Θήρας, Αγίου Νικολάου Κρήτης, Ζακύνθου, Σπάρτης και Εορδαίας Κοζάνης.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σε ύφεση σε αυτές τις περιοχές. Ως εκ τούτου, εντάσσονται πλέον στο επίπεδο επιτήρησης (πορτοκαλί), στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Κατά την ενημέρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως ο μέσος όρος κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι 1.040. «Όσο προχωράει ο εμβολιασμός στη χώρα, τόσο θα μειωθούν οι βαριές λοιμώξεις» πρόσθεσε. 

Όπως είπε, «παρατηρείται σταθεροποίηση στην πορεία της πανδημίας στην Αττική, την Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν» υπογράμμισε. 

Τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα υπολογίζονται σε 10.500, ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου. Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας, σχολίασε η λοιμωξιολόγος, τονίζοντας πως αναμένεται να επικρατήσει και στην Ελλάδα. Όπως είπε, τα κρούσματα αυτής της μετάλλαξης είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, υποδηλώνοντας τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Γκ. Μαγιορκίνης: Σημεία σταθεροποίησης με τοπικές εξάρσεις

Σημεία σταθεροποίησης με τοπικές εξάρσεις είναι η εικόνα στην επικράτεια, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί δείχνουν να αποδίδουν είπε ο καθηγητής, ενώ τον επόμενο μήνα θα έχουμε και τα αποτελέσματα των εμβολιασμών.

Ήπια χαρακτήρισε και τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου και στην Αττική, ενώ έκανε λόγο για σταθεροποίηση στην Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η ηλικιακή ομάδα των 65 άνω σε πανελλαδικό επίπεδο, συνεχίζει να δείχνει  σχετική υποχώρηση, ενώ υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στις ηλικίες 40-64 ετών.

Κατέληξε, σημειώνοντας ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα και επανέλαβε την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.