Σε σκληρό lockdown επτά περιοχές της χώρας - Ανησυχία για την Αττική

Σε σκληρό lockdown επτά περιοχές της χώρας - Ανησυχία για την Αττική

Σε καθεστώς σκληρού lockdown βρίσκονται επτά περιοχές της χώρας, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ενώ αυξητικές τάσεις δείχνει η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική.

Ενδεικτικά σήμερα ανακοινώθηκαν 866 κρούσματα από τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 364 εντοπίσθηκαν στην Αττική, ενώ τη Δευτέρα από τα 444 συνολικά κρούσματα τα 180 αφορούσαν επίσης την Αττική. 

Σήμερα το απόγευμα σε αυστηρότερο lockdown τέθηκε η Λέσβος, ακολουθώντας τη Βοιωτία η οποία τέθηκε ολόκληρη σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα χθες ενώ δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας εξαιρουμένων λόγων υγείας.

Στο ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται ήδη, και τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα στη δυτική Αττική, ο δήμος Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και το νησί της Καλύμνου. Έως και τις 15/1 σε καραντίνα είναι και η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας, που, επίσης, ενδέχεται να λάβει παράταση.

Τέλος, υψηλό ιικό φορτίο παρατηρείται στις Περιφερειακές ενότητες Λακωνίας, Ευρυτανίας, Κοζάνης, Εύβοιας, και Τρικάλων.

Τα μέτρα του lockdown που ισχύουν από αύριο στη Λέσβο

-Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
-Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
-Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
-Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται:

-H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
-H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Βορείου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
-H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Βορείου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Περιφερειακής Ενότητας.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00 μέχρι Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00