Σε πρωτοφανή ύψη το παγκόσμιο χρέος
Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών

Σε πρωτοφανή ύψη το παγκόσμιο χρέος

Το παγκόσμιο χρέος εκτινάχθηκε στο αστρονομικό ποσό ρεκόρ των 258 τρισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2020 καθώς οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο πάγωσαν προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία του κορονοϊού, και τα επίπεδα χρέους συνεχίζουν να αυξάνονται, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF), αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Το IIF, που εκπροσωπεί διεθνείς τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δήλωσε ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ έκανε άλμα 10 ποσοστιαίων μονάδων, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ, φτάνοντας το πρωτοφανές 331%.

Ενώ η άνοδος των επιπέδων χρέους βρισκόταν αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο τριμηνιαίων κερδών που καταγράφονται από το 2015 έως το 2019, ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου χρέους από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και νοικοκυριά επιταχύνθηκε από τον Μάρτιο, αναφέρει η έκθεση.

Η συνολική έκδοση χρέους έφτασε το αστρονομικό ρεκόρ των 12,5 τρισ, δολαρίων το β' τρίμηνο, συ σύγκριση με τον τριμηνιαίο μέσο όρο των 5,5 τρισ. δολαρίων το 2019. Τονίζεται ότι το 60% αυτού του χρέους προέρχεται από κυβερνήσεις.

«Ενώ η αύξηση των επιπέδων χρέους προκαλεί ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, πάνω από το 92% του δημόσιου χρέους είναι υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης», σύμφωνα με την έκθεση.

Το χρέος στις ώριμες αγορές έφτασε το 392%, από 380% το 2019, με την άνοδο του δείκτη χρέους εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου να ανεβαίνει περισσότερο στον Καναδά, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ. Το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών αντιπροσωπεύει το ήμισυ του συνολικού ποσού 185 τρισ. δολαρίων χρέους των ώριμων αγορών.

Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ ανέβηκε στο 230% στις αναδυόμενες αγορές το α΄ τρίμηνο από 220%.

Το χρέος της Κίνας αναμένεται να φτάσει στο 335% του ΑΕΠ, αφού αυξήθηκε στο 318% το α' τρίμηνο από 302%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί.