Σε πρώτο πλάνο ο εμβολιασμός για την κυβέρνηση με το βλέμμα στη διασπορά

Σε πρώτο πλάνο ο εμβολιασμός για την κυβέρνηση με το βλέμμα στη διασπορά

Σε πρώτο πλάνο μπαίνει ο εμβολιασμός που αποτελεί αυτή τη στιγμή μονόδρομο για την αντιμετώπιση της διασποράς με την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες αλλά και να λαμβάνει πρωτοβουλία δια του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα εμβόλια που αναμένονται προκειμένου να αυξήσουν το σύνολο των δόσεων.

Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη και των Σεμπάστιαν Κουρτς,  Αντρέι Μπάμπις και Μέτε Φρέντρικσεν προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δείχνει τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς που δεν είναι μόνη στην Ε.Ε. ως προς το ζήτημα της έγκαιρης προμήθειας εμβολίων.

Είναι άλλωστε η δεύτερη κοινή επιστολή που στέλνεται προς την ηγεσία της Ε.Ε και στην οποία αναφέρεται ότι «είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε εγκαίρως διάλογο με τους παραγωγούς των επερχόμενων εμβολίων με στόχο να προλάβουμε πιθανά προβλήματα πριν αυτά εμφανιστούν. Για παράδειγμα, το επερχόμενο εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να ανατρέψει (με θετικό τρόπο) τα δεδομένα χάρη στην εύκολη αποθήκευση και μεταφορά του, αλλά και στην ανάγκη για μία μόνο δόση.

Ωστόσο, ενημερωθήκαμε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα πρέπει να αποσταλεί στις ΗΠΑ για τη διαδικασία “fill and finish”, το στάδιο της προετοιμασίας των φιαλιδίων για την τελική διανομή. Αν αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση της ΕΕ στο εμβόλιο, τότε θα πρέπει να επεξεργαστούμε το ενδεχόμενο έγκαιρης αντιμετώπισης του θέματος από τώρα, με στόχο να βρούμε λύσεις με την εταιρία ώστε να διασφαλίσουμε τις προμήθειες της Ευρώπης. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν δυνατότητες εντός της ΕΕ. Λόγω της σημασίας που έχει αυτό το ζήτημα, κάνουμε έκκληση για έγκαιρο διάλογο στο πιο υψηλό επίπεδο».

Και προστίθεται με έμφαση πως «Ο χρόνος είναι ουσιώδους σημασίας»

Το Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έγκαιρη προετοιμασία. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που άνοιξε και το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού και της χρήσης του ως ένα είδος διαβατηρίου για τις μετακινήσεις μεταξύ χωρών.

Ο Πρωθυπουργός το είχε επισημάνει και στη σχετική επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν γράφοντας ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δεδομένων των διαφόρων υπηρεσιακών προβλημάτων και αγκυλώσεων που παρουσιάζονται σε ανάλογες παρεμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας η πορεία του εμβολιασμού κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς δεδομένων πάντα των ποσοτήτων με τις δόσεις που φτάνουν και αυτές που αναμένονται με βάση πάντα τις σχετικές συμφωνίες.

Στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί να μη χαθεί ούτε μια δόση αλλά και να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Αυτός είναι και ο λόγος που υπήρξε ενόχληση από τη στάση ορισμένων υγειονομικών υπαλλήλων που ενώ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέφυγαν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα του εμβολιασμού προκαλώντας αντιδράσεις και δίνοντας ένα παράδειγμα που προκαλεί ερωτήματα.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου εμμένει στην υλοποίηση του σχεδιασμού και της πλήρους εφαρμογής της «Ελευθερίας». Σε αυτό εντάσσεται και η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, Ικαρία, Φούρνους και Θύμαινα όπου θα επισκεφθεί εμβολιαστικά κέντρα και θα συναντηθεί με τις δημοτικές αρχές.