Σε ποιες χώρες έχει κόψει η Ρωσία το φυσικό αέριο επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια

Σε ποιες χώρες έχει κόψει η Ρωσία το φυσικό αέριο επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια

Η Gazprom ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σταμάτησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Φινλανδία, επιβεβαιώνοντας αυτά που είχε ανακοινώσει η φινλαδική εταιρεία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Gasgrid Finland. 

Υπενθυμίζει ότι με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom θα διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε χώρες που δεν πληρώνουν σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία δεν είναι η πρώτη χώρα στην οποία η Μόσχα κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, καθώς τον Απρίλιο είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τη ροή αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, καθώς αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το ρωσικό αίτημα για πληρωμή σε ρούβλια.

Η φινλανδική κρατική εταιρία αερίου Gasum δήλωσε την Παρασκευή πως η Gazprom είχε προειδοποιήσει πως η ροή θα διακοπτόταν από τις 07:00 σήμερα το πρωί.

Η Gasum επιβεβαίωσε από την πλευρά της σήμερα πως η ροή έχει διακοπεί. «Αρχής γενομένης από σήμερα, κατά τη διάρκεια της επικείμενης θερινής περιόδου, η Gasum θα παρέχει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Balticconnector συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο αερίου της γειτονικής Εσθονίας. Η πλειονότητα του αερίου που χρησιμοποιείται στη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, όμως το αέριο αποτελεί μόνο περίπου το 5% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσής της.

Πολλά ευρωπαϊκά συμβόλαια προμήθειας ενέργειας είναι σε ευρώ ή δολάρια και η Μόσχα σταμάτησε την παροχή αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία τον περασμένο μήνα μετά την άρνησή τους να συμμορφωθούν με τους νέους όρους πληρωμής.

Η ζήτηση από τη Ρωσία θεωρείται ως προσπάθεια να στηρίξει το ρωσικό νόμισμα και να ωφελήσει την οικονομία της ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης. Με τις Βρυξέλλες να χαρακτηρίζουν τις ενέργειες αυτές της Μόσχας ως «εκβιασμό».

Σλοβακία: Πλήρωσε σε ευρώ - Άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια

Την ίδια στιγμή, η κρατική σλοβακική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι πλήρωσε σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι έχει ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Ρίτσαρντ Προκιπτσάκ, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

«Πληρώσαμε σε ευρώ την οφειλή μας προς την Gazprom», δήλωσε ο Προκιπτσάκ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Σλοβακίας RTVS, εξηγώντας ότι η πληρωμή έγινε στις 17 Μαΐου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με οδηγία της εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Πραγματοποιήθηκε σε ευρώ διότι και ο ίδιος ο λογαριασμός εκδόθηκε σε ευρώ από την Gazprom. Στη συνέχεια τα χρήματα εστάλησαν στον λογαριασμό της Gazprom και έχω λάβει επιβεβαίωση ότι έχουν παραληφθεί», επεσήμανε ο ίδιος.

«Τώρα γίνεται η μετατροπή του συναλλάγματος η οποία θα ολοκληρωθεί με την καταβολή ρουβλιών στη Gazprom και μετά από αυτό θα συνεχιστεί η παροχή φυσικού αερίου», συνέχισε.

«Η μετατροπή του συναλλάγματος είναι εκτός του ελέγχου της SPP», τόνισε ο Προκιπτσάκ.

Από πού προμηθεύεται η ΕΕ φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε το 35,1% (168.290 κυβικά μέτρα) του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, το 32,7% από το Κατάρ και το 31,3% από τις ΗΠΑ.