Σε ολόκληρη την Αττική τα νέα μέτρα, εισηγούνται οι ειδικοί

Σε ολόκληρη την Αττική τα νέα μέτρα, εισηγούνται οι ειδικοί

Περιορισμός συναθροίσεων για κοινωνικές εκδηλώσεις μέχρι τα 20 άτομα. Τραπεζοκαθίσματα εστιατορίων με τέσσερα άτομα ή έξι αν πρόκειται για οικογένειες. Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα κλείνουν στις 11 το βράδυ και θα ανοίγουν στις 7 το πρωί. Παύση λειτουργίας μεγάλων συναυλιακών χώρων. Είναι μερικά από όσα περιλαμβάνονται στα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα μέτρα πρόκειται να προσδιοριστούν επακριβώς σήμερα, μετά από νέα συνεδρίαση της Επιτροπής, και να αποφασιστούν από τον Πρωθυπουργό. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι θα αφορούν το σύνολο της Αττικής και όχι τοπικά ανά δήμο, με στόχο να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown.

Tα πρόσθετα μέτρα που θα εξετασθούν στη σημερινή συνεδρίαση, αφορούν τα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, τις λαϊκές αγορές, αλλά και την πιθανή χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους - μέτρο που επιδιώκεται να αποφευχθεί.

Οι «σκληροί αριθμοί»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλο, η επιτροπή διαπίστωσε ανησυχητική άνοδο των κρουσμάτων, αλλά κυρίως των "σκληρών αριθμών" που είναι οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα καταγράφουν 12 θανάτους τον Ιούλιο, 65 θανάτους τον Αύγουστο και 44 θανάτους τις πρώτες 14 ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχα, στα τέλη Ιουλίου οι διασωληνωμένοι ήταν 7, στις 10 Σεπτεμβρίου είχαν αυξηθεί σε 49 (εκθετική αύξηση), ενώ τώρα, τέσσερις μέρες αργότερα, οι διασωληνωμένοι φθάνουν τους 59.

Επιπλέον, τα 185 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες αντιστοιχούσαν σε 6.500 τεστ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες γίνονταν 12.000 τεστ, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα και τα αποτελέσματα μη συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα των προηγουμένων ημερών. Παρόλα αυτά, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt, παραμένει κάτω της μονάδας.

Εστίες υπερμετάδοσης

Η διαφορά για την αύξηση των κρουσμάτων, λοιπόν, προκύπτει από εστίες υπερμετάδοσης, οι οποίες εντοπίζονται στις συναυλίες, τις λαϊκές αγορές και τα μαζικά μέσα μεταφοράς.

Καταλήγοντας ο κ. Εξαδάκτυλος, επεσήμανε την ανάγκη συμμόρφωσης προς τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να αναστρέψουμε μια πορεία αντίστοιχη με αυτήν του Ισραήλ που προχώρησε σε νέο γενικό lockdown.

Μέτρα δημόσιας υγείας

Στην ίδια κατεύθυνση, ο ομ. Καθ. Παθολογίας, λοιμωξιολόγος Γιώργος Σαρόγλου, σημείωσε πως πρέπει να ωριμάσουμε και να εφαρμόζουμε τα διαθέσιμα μέτρα κατά γράμμα, ώστε με υπομονή να περιορίσουμε τον πανδημικό ιό. Ο κόσμος πρέπει να ακούει τις οδηγίες των ειδικών, για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα.

Ένα πιθανό νέο lockdown, μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για τα παιδιά και τους ενήλικες, για την ψυχική τους υγεία, πέραν των οικονομικών επιπτώσεων. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα προφύλαξης, να ανακόπτουμε τον ιό στις καθημερινές μας δραστηριότητες, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του.