Σε μεσογειακό κυκλώνα μετασχηματίζεται ο «Ξενοφών» - Ποιες περιοχές θα πλήξει

Σε μεσογειακό κυκλώνα μετασχηματίζεται ο «Ξενοφών» - Ποιες περιοχές θα πλήξει

Πολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα σχηματισμού του μεσογειακού κυκλώνα αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Νότιο Ιόνιο, με βάση τα σημερινά στοιχεία.

Η κίνηση του κυκλώνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου. Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», το meteo-ΕΑΑ θα εκδώσει νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία.

 Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας-Αγιόκαμπος, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Κέρκυρα-Λευκίμμη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου.

Στο μεταξύ στο λιμάνι της Αίγινας με τη βοήθεια ρυμουλκού, οδηγήθηκε χθες ιστιοφόρο σκάφος με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και κοπής του ιστίου του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας. Στο σημείο όπου έπνεαν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ έσπευσε ρυμουλκό, φορτηγό πλοίο και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού.

Διακοπές ρεύματος

Την ίδια ώρα σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής λόγω δέντρων που πέφτουν πάνω στις γραμμές της ΔΕΗ. Όπως είπε στο Θέμα 104,6 ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, Κώστας Μανιάτης, «έχουμε αρκετές διακοπές στον Άγιο Στέφανο τη Δροσιά τα Βριλήσσια αλλά και τον Πειραιά».

«Έχουν ξεριζωθεί δέντρα λόγω των ισχυρών ανέμων και πέφτουν πάνω στις γραμμές» εξήγησε ο κ. Μανιάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο τα προβλήματα αναμένεται μέχρι το μεσημέρι να έχουν ομαλοποιηθεί.

Πάνω από 500 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί, από χθες το πρωί έως αυτή την ώρα, περισσότερες από 520 κλήσεις, από την περιοχή της Αττικής, για πτώσεις δένδρων ή απομακρύνσεις διαφόρων αντικειμένων, λόγω των δυνατών ανέμων στο λεκανοπέδιο.

Κλειστά τα σχολεία αύριο σε Αττική και Ιόνιο

Λόγω των ιδιαίτερα έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και της επαγόμενης δυσκολίας λειτουργίας των σχολείων και μετακίνησης των μαθητών, με απόφαση της Περιφέρειας αύριο, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία Α'Βάθμιας και Β'Βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου όλα τα σχολεία της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ξενοφών» που έχει επηρεάσει όλη τη χώρα.

Με ημερολογιακή εγγραφή πλοιάρχων των πλοίων, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο, δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο στις ακτοπλοϊκές γραμμές Ζακύνθου - Κυλλήνης και Κεφαλονιάς - Κυλλήνης.

Από τα Λιμεναρχεία Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Κυλλήνης επιτρέπεται κανονικά ο απόπλους στα καράβια αλλά λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα «ανοιχτά» οι πλοίαρχοι των καραβιών δεν διακινδυνεύουν τη μεταφορά των επιβατών.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

Σήμερα οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν όμως αναμένεται να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελ/νησο) και νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες - Κρήτη).

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά στα ανατολικά έως 9 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα εξασθενήσουν κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 19 βαθμούς.

Ειδικότερα, νεφώσεις αναμένονται αρχικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, το Νότιο Ιόνιο, και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, που σταδιακά έως το τέλος του εικοσιτετραώρου θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Βροχές θα σημειωθούν έως τις μεσημεριανές ώρες κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, την Κρήτη, και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Από το απόγευμα, οι βροχές θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, και το Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο. Παράλληλα θα ενισχυθούν και θα συνοδευτούν από σποραδικές καταιγίδες στην Ανατολική Πελοπόννησο και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα, και προς το βράδυ στη Δυτική Κρήτη. Λίγες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κεντρικής Ελλάδας με υψόμετρο άνω των 1800 μέτρων.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 5 έως 23 βαθμούς, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία όπου θα κυμανθεί από 2 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια από 10 έως 22, στα νησιά του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου από 16 έως 24, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 17 έως 28, και στην Κρήτη από 19 έως 26. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι.

Εξαίρεση αποτελεί το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, και από αργά το απόγευμα από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα φτάνουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια, όμως από αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς.