ΗΠΑ: Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού η χώρα ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν 

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού η χώρα ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν 

Υπό κανονικές συνθήκες, η τελετή της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ είναι ευκαιρία για εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς να συρρεύσουν στην Ουάσινγκτον για να παρευρεθούν στην τελετή, ωστόσο τα όσα έγιναν προ ημερών στο Καπιτώλιο έχουν θέσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή κατάσταση συναγερμού.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ βρίσκονται σε επιφυλακή, λόγω των φόβων για ένοπλες επιθέσεις από εξτρεμιστές οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, την ερχόμενη Τετάρτη, με την Ουάσινγκτον έχει μετατραπεί σε οχυρωμένο στρατόπεδο με τσιμεντένια μπλοκ και αγκαθωτά σύρματα, καθώς οι αρχές φοβούνται για την εκδήλωση νέων ταραχών.

Τα μέτρα επιφυλακής δεν περιορίζονται μόνο στην Ουάσιγκτον, όπου δυνάμεις της Εθνοφρουράς έχουν ήδη αναλάβει τη φύλαξη του Καπιτωλίου, αλλά επεκτείνονται σε όλες τις πολιτείες, καθώς οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις, με όπλα και εκρηκτικά, στα τοπικά κυβερνητικά κτίρια. Το Μίσιγκαν, η Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν είναι μεταξύ των πολιτειών που έχουν επίσης κινητοποιήσει τις Εθνοφρουρές τους για να ενισχύσουν την ασφάλεια, ενώ το Τέξας αποφάσισε να κλείσει το Καπιτώλιό του από σήμερα έως τις 20 Ιανουαρίου.

Το FBI έχει προειδοποιήσει για πιθανές ένοπλες διαδηλώσεις από υποστηρικτές του Τραμπ και στις 50 πολιτειακές πρωτεύουσες.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, η υπηρεσία του έχει εντοπίσει πλήθος εκκλήσεων στο Διαδίκτυο για ένοπλες επιθέσεις, αν και δεν είναι σαφές αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο ή απλές ευχές θερμοκέφαλων. Οι ανησυχίες για τα θέματα ασφαλείας ανάγκασαν το επιτελείο Μπάιντεν να αναβάλει την πρόβα για την τελετή ορκωμοσίας, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα στην Ουάσιγκτον, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα Politico.

Παρόμοιες ανησυχίες υποχρέωσαν συνεργάτες του εκλεγμένου προέδρου να ματαιώσουν ταξίδι με τρένο από το Ουίλμινγκτον, όπου εδρεύει το επιτελείο Μπάιντεν, στην πρωτεύουσα της χώρας. Η ατμόσφαιρα επιβαρύνθηκε από τις νέες εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών, που σκιαγραφούν μια περισσότερο δυσοίωνη, από ό,τι είχε προβληθεί αρχικά, εικόνα για τη δράση και τις προθέσεις των πρωταγωνιστών στα πρωτοφανή επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου.