Σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης ο τομέας της Υγείας

Σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης ο τομέας της Υγείας

Με 10 θανάτους από τον νέο κορονοϊό να έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά να αυξάνονται σταθερά, φτάνοντας περίπου 500, το κυβερνητικό επιτελείο υλοποιεί το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που προχωρεί στην απομόνωση των περιστατικών, εντείνοντας τις προσπάθειες αναχαίτισης του ιού και διακοπής της αλυσίδας μετάδοσής του.

Συγκεκριμένα, ορίσθηκαν τρία νοσοκομεία που θα δέχονται τους ασθενείς με κορονοϊό. Πρόκειται για το Σωτηρία, την Παμμακάριστο και μια πτέρυγα του Αγ. Βαρβάρα.

Στη μάχη του νέου κορονοϊού μπαίνουν επίσης και οι πρώτες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με έξι κέντρα υγείας στην Αττική και πέντε στην περιφέρεια.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ειδικά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, έχουν δεσμευτεί αποκλειστικά "2.156 κλίνες για ήπια και μέτρια περιστατικά, καθώς και 180 κλίνες εντατικής θεραπείας.

Ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει επίσης και τη λειτουργία νέων ΜΕΘ, την ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ που δεν λειτουργούσαν, αλλά και την λειτουργία περισσότερων απλών κλινών για την κάλυψη περιστατικών, εφόσον χρειαστεί.

Η λειτουργία των νοσοκομείων «Σωτηρία», «Παμμακάριστος» και της πτέρυγας του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», εντάσσεται στη συνολική αλλαγή του σχεδίου εφημεριών των νοσοκομείων για την Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, μπαίνουν στην μάχη κατά του κορονοϊού και κέντρα υγείας, έξι στην Αττική και 5 στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα οποία θα υποδέχονται ύποπτα περιστατικά προκειμένου να αντιμετωπίζεται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο κάθε περιστατικό και να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία".

Σε ότι αφορά την επάρκεια υλικών, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε πως «υπάρχει επάρκεια αυτή τη στιγμή, με λελογισμένη χρήση και όχι χρήση όπως γινόταν παλαιότερα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την επάρκεια των προϊόντων αυτών στη χώρα».

Τόνισε ότι οι απλές μάσκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον κορονοϊό και πρόσθεσε ότι η παγκόσμια ζήτηση για όλα τα υλικά είναι αυξημένη.

«Ως ελληνική Πολιτεία, διασφαλίζουμε μελλοντικές παραγγελίες προκειμένου να έχουμε ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με τα απαραίτητα υλικά, ενώ έχουμε διασφαλίσει επίσης την επάρκεια των αντιδραστηρίων στην αγορά, προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχίζουμε να κάνουμε τα τεστ για τον κορονοϊό».

Στο μεταξύ, εκδόθηκε χθες από τον κ. Κοντοζαμάνη, η αναμενόμενη υπουργική απόφαση για την αναστολή των τακτικών χειρουργείων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας. Η απόφαση αυτή στόχο έχει κατ΄ αρχήν τον περιορισμό διασποράς του ιού, αλλά και τη διατήρηση των αποθεμάτων αίματος για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, καθώς λόγω του κορονοϊού, παρατηρείται κάμψη στις ποσότητες αίματος από τις αιμοδοσίες της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έκανε έκκληση στους αιμοδότες να προσέλθουν σε κινητές μονάδες αιμοδοσίας και όχι στα νοσοκομεία, να δώσουν αίμα.

Νέα κρούσματα

Χθες καταγράφηκαν 31 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 495 επιβεβαιωμένα περιστατικά, από τα οποία τα 84 έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης.

Το σύνολο των κρουσμάτων διαπιστώθηκε ύστερα από ελέγχους σε 7.200 δείγματα.

Οι 90 ασθενείς νοσηλεύονται και από αυτούς οι 20 είναι διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας πάνω από τα 72 έτη. Συνολικά 19 περιστατικά έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων συμπολιτών μας έχει ξεπεράσει πλέον τα 72 έτη.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί πάνω από 256.000 περιστατικά κορονοϊού σε 184 χώρες και πάνω από 10.500 θάνατοι. Υπολογίζεται όμως πως μόλις το 15% των πραγματικών περιστατικών καταγράφεται, καθώς είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή και με τη επάρκεια των μέσων που υπάρχουν στη διεθνή και παγκόσμια αγορά να κάνει κανείς εξαντλητικό έλεγχο σε καθένα που έχει υποψία για τη νόσο.

Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της επιδημίας. Το 45% του συνολικού αριθμού περιπτώσεων της νόσου και 50% του συνολικού αριθμού θανάτων, έως χθες, έχουν καταγραφεί την τελευταία  εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή  Ήπειρο.

Όσον αφορά στη συνταγογράφηση της χλωροκίνης, με σκοπό τη δημιουργία αποθεμάτων για μελλοντική χρήση στα σπίτια ασθενών, από γιατρούς που δεν συνταγογραφούσαν στο παρελθόν ο κ. Τσιόδρας μετά από επίσημη δήλωση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο επεσήμανε πως αυτό συνιστά αντιεπιστημονική συμπεριφορά και πρέπει να σταματήσει.

Ο ΠΟΥ

Η επάρκεια των υλικών και η προστασία των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, απασχολεί έντονα στην παρούσα φάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο γενικός διευθυντής δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους επεσήμανε πως καθώς η παραγωγή ενισχύεται, το επόμενο ζήτημα είναι η διασφάλιση της αλυσίδας διανομής καθώς πρέπει να δημιουργηθούν αερογέφυρες και να διασφαλιστούν οι ελεύθερες μεταφορές από τα σύνορα, πράγμα που δεν είναι εύκολο όταν οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο επικεφαλής του τμήματος εκτάκτων αναγκών δρ Μάικ Ράιαν παρατήρησε ότι 100.000 ναυτικοί βρίσκονται σε αναμονή σε διάφορα λιμάνια του κόσμου εξαιτίας του κορονοϊού, αποτυπώνοντας τα προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς.

Ο κ. Ράιαν υπογράμμισε ότι πάνω από 26 εκατομμύρια υγειονομικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας και οι ανάγκες για αναλώσιμο υλικό μπορεί να φτάνει τις 80 με 100 φορές πάνω από τη συνήθη κατανάλωση.

Ψυχολογική υποστήριξη

Στην προσπάθεια να εμψυχώσει τον πληθυσμό που βρίσκεται υπό μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο δρ. Γκεμπρεγιέσους, έδωσε πέντε βασικές συμβουλές, ενημερώνοντας ταυτόχρονα για ειδικό app που σχεδιάστηκε από τον ΠΟΥ για το Facebook και το Whatsapp, προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για τα νεώτερα της πανδημίας και την προστασία τους από τον ιό.

Πρόκειται για τον αριθμό WhatsApp: +41 798 931 892, στον οποίο αρκεί να στείλετε με μήνυμα ένα απλό Hi.

Οι πέντε συμβουλές του επικεφαλής του ΠΟΥ για ψυχική ανθεκτικότητα είναι οι εξής:

1. Ακολουθείστε μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή, η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά.

2. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά.

3. Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών, εάν μολυνθείτε από τον COVID-19.

4. Άσκηση. Ο ΠΟΥ συστήνει 30 λεπτά σωματικής άσκησης για τους ενήλικες και μία ώρα την ημέρα για τα παιδιά.

Αν το επιτρέπουν οι τοπικές ή οι εθνικές σας οδηγίες, πηγαίνετε βόλτα, κρατώντας ασφαλείς αποστάσεις από τους άλλους. Αν δεν μπορείτε να βγείτε από το σπίτι, κάντε γυμναστική, χορέψτε, κάντε γιόγκα ή ανεβοκατεβείτε τη σκάλα.

Εάν εργάζεστε στο σπίτι, μην κάθεστε πολύ. Κάντε ένα διάλειμμα 3 λεπτών μετά από κάθε 30 λεπτά καθιστικής εργασίας.

5. Φροντίστε για την ψυχική σας υγεία. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος, σύγχυση και φόβο στη διάρκεια μιας κρίσης. Μιλώντας σε άτομα που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε μπορεί να σας βοηθήσει. Όπως επίσης και η υποστήριξη άλλων ανθρώπων στην κοινότητά σας. Ελέγξτε τους γείτονες, την οικογένεια και τους φίλους σας. Η συμπόνια είναι φάρμακο.

Ακούστε μουσική, διαβάστε ή παίξτε παιχνίδια.

Και προσπαθήστε να μην παρακολουθείτε πάρα πολλά νέα αν σας κάνει ανήσυχους. Αναζητήστε τις πληροφορίες σας από αξιόπιστες πηγές μία ή δύο φορές την ημέρα.