Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ύδρα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ύδρα

Την κήρυξη της Ύδρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας καθώς το νησί παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό για πάνω από ένα εικοσιτετράωρο. Παράλληλα, όμως η Ύδρα είναι και χωρίς νερό, αφού εξαιτίας της διακοπής ρεύματος δεν λειτουργεί η μονάδα αφαλάτωσης, γεγονός που κάνει την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη δεδομένου ότι στο νησί υπάρχουν χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης νήσων, Παναγιώτης Χατζηπέρος στο νησί μεταφέρθηκαν με πλοίο τρεις γεννήτριες που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού για ρεύμα, αλλά και να εξασφαλίσουν την λειτουργία του εργοστασίου αφαλάτωσης, ώστε να αποκατασταθεί και η υδροδότηση της Ύδρας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο στις επόμενες δύο με τρεις ώρες αναμένεται, με την τοποθέτηση των τριών γεννητριών που έφτασαν στην Ύδρα, να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση του νησιού. Επιπλέον σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες αποκατάστασης της βλάβης που υπέστη το υποθαλάσσιο δίκτυο που ηλεκτροδοτεί το νησί. Εκτίμησε ότι η βλάβη θα αποκατασταθεί σύντομα καθώς έχει εντοπιστεί κοντά στις ακτές του νησιού.

Για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες σε νερό το Πολεμικό Ναυτικό απέστειλε την υδροφόρα «Στυμφαλία».

«Από τις 2 τα ξημερώματα βρίσκεται στην Ύδρα υδροφόρα του πολεμικού ναυτικού και επίσης μεταφέρονται στο νησί γεννήτριες, για να τροφοδοτηθεί με ηλεκτρικό ρεύμα" δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Παναγιώτης Χατζηπέρος.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Ύδρας, Μαρία Κλαδάκη, μιλώντας στο Liberal.gr έκανε λόγο για τραγική κατάσταση καθώς οι τουρίστες εγκαταλείπουν το νησί απαιτώντας αποζημιώσεις για την ταλαιπωρία που υφίστανται αφού δεν λειτουργεί τίποτα, ούτε καν τα ΑΤΜ ενώ δεν υπάρχει ούτε υδροδότηση στο νησί. Μάλιστα σημείωσε ότι οι ξενοδόχοι θα υποβάλλουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου. 

«Έχουμε υποστεί τεράστια ζημιά τόσο σε υλικό επίπεδο, αφού όλοι οι επιχειρηματίες του νησιού αναγκάζονται να πετάνε στα σκουπίδια, ευπαθή προϊόντα, αλλά και στο τουριστικό προφίλ του νησιού. Δεν είναι δυνατόν ένα νησί σαν την Ύδρα να μην διαθέτει εναλλακτική πηγή ηλεκτροδότησης», σημείωσε η κ. Κλαδάκη. 

Πρόσθεσε, δε, ότι ενώ αναμένουν εδώ και ώρες της αποστολή γεννητριών ως έκτακτη λύση, ωστόσο οι γεννήτριες δεν έχουν αποσταλεί ακόμα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Ο κ. Κουκουδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ υποστήριξε ότι σύμφωνα με διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από αρμοδίους τόσο η υδροδότηση όσο και η ηλεκτροδότηση θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως μετά το μεσημέρι.