Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σύμη - Tεράστιες ζημιές από την ισχυρή βροχόπτωση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σύμη - Tεράστιες ζημιές από την ισχυρή βροχόπτωση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Σύμη, μετά τις εκτεταμένες ζημιές σε όλα τα δίκτυα υποδομών που έχει υποστεί από τη χθεσινή ισχυρή βροχόπτωση. Αρκετές από τις επιχειρήσεις του νησιού και κατοικίες έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την ηλεκτροδότηση του νησιού της Σύμης, ενώ ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στο νησί συντονίζοντας τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Από τη Ρόδο έχουν ήδη μεταβεί με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, συνεργεία της Πυροσβεστικής που κάνουν αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια, βοηθώντας ταυτόχρονα στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, κάτι που γίνεται κυρίως με μηχανήματα του στρατού. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα  συνολικά για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τρία οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες (Η/Ζ), καθώς και διασωστικά εργαλεία. Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της.

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αποκατάσταση των ζημιών

Με το 549 τάγμα Εθνοφυλακής που εδρεύει στη Σύμη καθώς και με μέσα και προσωπικό της 95ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής της Ρόδου συντρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, έχουν μεταφερθεί στο νησί από την 95 ΑΔΤΕ της Ρόδου 1 εκσκαφέας τάφρων, 1 ανατρεπόμενο όχημα, 1 φορτωτής γαιών, 2 κινητά μαγειρεία, 2 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μεγάλης ισχύος, 1 κινητός επικοινωνιακός κόμβος, 2 οχήματα τύπου «Καναδέζα» με εξοπλισμό/εργαλεία και το αντίστοιχο προσωπικό (4 αξιωματικοί και 15 οπλίτες).

Από την κακοκαιρία έχει πληγεί ιδιαίτερα η περιοχή του Γυαλού αλλά εκτεταμένες ζημιές έχουν σημειωθεί και στους άλλους οικισμούς. Όπως έγινε γνωστό ο κ. Σαντορινιός, βρίσκεται σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία με σκοπό να κηρυχθεί η Σύμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ άμεσα, από ειδικά κλιμάκια πρόκειται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε καταστήματα και κατοικίες με σκοπό να κινηθούν οι διαδικασίες για αποζημιώσεις.

Στη Σύμη βρίσκεται, από νωρίς το πρωί, ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, μετά τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στο νησί.

Ο κ. Κόνσολας, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Υπάρχουν εικόνες βιβλικής καταστροφής και αυτό που ζητούν οι πολίτες στη Σύμη είναι να εκφραστεί έγκαιρα η αρωγή και η στήριξη της Πολιτείας.

''Αμεσα θα πρέπει:

α) Το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

β) Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών στον δήμο Σύμης για την αποκατάσταση των ζημιών.

γ) Να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να υπάρξουν αποζημιώσεις.

δ) Να υπάρξει αναστολή στην καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές».

Ο βουλευτής της ΝΔ ενημερώνεται λεπτομερώς για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν, ενώ επισκέφθηκε πολίτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ