Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πόλη Νορίλσκ λόγω διαρροής πετρελαίου - Έξαλλος ο Πούτιν

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πόλη Νορίλσκ λόγω διαρροής πετρελαίου - Έξαλλος ο Πούτιν

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη Νορίλσκ στη Ρωσία μια απομονωμένη 180.000 κατοίκων, βρίσκεται 300 χιλιόμετρα εντός του Αρκτικού Κύκλου μετά την διαρροή 20.000 λίτρων καυσίμων σε παρακείμενο ποταμό.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πήρε την απόφαση να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επέκρινε τους τοπικούς αξιωματούχους για την ολιγωρία που έδειξαν στην αντιμετώπιση της διαρροής.

Κατά τη διάρκεια κυβερνητικής τηλεδιάσκεψης με θέμα την αντιμετώπιση της ρύπανσης του ποταμού από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα, ο Πούτιν ασκώντας κριτική στον διευθυντή της ενεργειακής εταιρείας του Νορίλσκ είπε φανερά οργισμένος: «Τι θα γίνει λοιπόν θα μαθαίνουμε για την κατάσταση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είστε καλά εκεί με την υγεία σας;»

Ο Ρώσος πρόεδρος εκνευρίστηκε και με την ομιλία του κυβερνήτη στο Κρασνογιάρσκ Ολεξάντρ Ους λέγοντας «Τελειώσατε με την ομιλία σας; Και ρωτάτε τι να κάνουμε; Μα εσείς είστε ο κυβερνήτης».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αρκετοί από τους συμμετέχοντες πρότειναν να εξαλείψουν την κηλίδα με την μέθοδο της ανάφλεξης, ωστόσο ο υπουργός Προστασίας της Φύσης Ντμίτρι Κομπίλκιν απέρριψε την πρόταση.

Η κατάσταση στο Νορίλσκ παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Σύμφωνα με του υπολογισμούς της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της Φύσης, οι ποσότητες των επιβλαβών ουσιών που έπεσαν στον ποταμό υπερβαίνουν τους φυσιολογικούς δείκτες κατά δεκάδες χιλιάδες φορές. 

RU-RTR Russian Television via AP