Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μινεάπολη μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μινεάπολη μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα κήρυξε την πόλη της Μινεάπολης σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης αφού ξέσπασαν βίαιες διαμαρτυρίες το βράδυ της Τετάρτης έπειτα από τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού ύποπτου για ανθρωποκτονία, που σύμφωνα με την αστυνομία αυτοκτόνησε.

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας έπειτα από μαζικές λεηλασίες σε καταστήματα, καταστροφές περιουσίας και ταραχές. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι υπήρξε παραπληροφόρηση σχετικά με τον θάνατο του υπόπτου.

Βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν λεηλασίες καταστημάτων ενώ ακούγονται πυροβολισμοί. Η προέλευση των βίντεο αυτών δεν έχει ωστόσο εξακριβωθεί, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η αστυνομία της Μινεάπολης ανέβασε στο Twitter βίντεο από κάμερα παρακολούθησης όπου φαίνεται ένας Αφροαμερικανός άντρας να αυτοπυροβολείται στην είσοδο ενός κτιρίου, ενώ οι παριστάμενοι απομακρύνονται τρέχοντας και πλησιάζουν αστυνομικοί.

Οι αστυνομικές αρχές υποστηρίζουν ότι το θύμα αυτοκτόνησε και τα όργανα της τάξης δεν πυροβόλησαν.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα δήλωσε ότι στην περιοχή θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις, λέγοντας: «Η επικίνδυνη και παράνομη συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή. Δυνάμεις του στρατού κατευθύνονται στη Μινεάπολη για την επαναφορά της τάξης».

Η πόλη της Μινεάπολης υπήρξε το επίκεντρο των διαμαρτυριών που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο, από αστυνομική βία.

Το επεισόδιο πυροδότησε ευρύτερες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλη τη χώρα, που ενισχύονται από τον πυροβολισμό ενός ακόμα Αφροαμερικανού από αστυνομικούς το βράδυ της Κυριακής στην πόλη Κενόουσα του Ουισκόνσιν.