Σε καραντίνα ολόκληρη η Ιταλία λόγω κορονοϊού - Στους 463 οι νεκροί

Σε καραντίνα ολόκληρη η Ιταλία λόγω κορονοϊού - Στους 463 οι νεκροί

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι τα μέτρα περιορισμού του ιού που ισχύουν στη Λομβαρδία, στο Βένετο και στην Εμίλια Ρομάνια, στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη την χώρα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται "εγώ μένω σπίτι"», πρόσθεσε.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε. «Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από αύριο», συνέχισε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες», και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλικής Α' Εθνικής.

Τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 3 Απρίλη ενώ τα καφέ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν μέχρι τις 6 μ.μ..

Μετά την ανακοίνωση των αυστηρών μέτρων της κυβέρνησης, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους και τα μαγαζιά, προκειμένου να γεμίσει τα ράφια των σπιτιών τους. Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ έμειναν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ, καθώς τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν με κόσμο να περιμένει να γεμίζει τα καρότσια του, που μάλιστα επεκτείνονταν έξω από τα καταστήματα.

463 θύματα, 733 σε σοβαρή κατάσταση στην Ιταλία

Πριν ανακοινώσει την καραντίνα σε όλη την χώρα ο Κόντε, οι αριθμοί των θυμάτων στην Ιταλία, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Συνολικά 433 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, 97 εκ των οποίων το τελευταίο 24ωρο, ενώ 733 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 9.712, τα περισσότερα σε μία χώρα εκτός Κίνας.

Η Ελλάδα διακόπτει τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Βόρεια Ιταλία

Στην αναστολή όλων των πτήσεων από κάθε ελληνικό αεροδρόμιο από σήμερα έως και τις 23 Μαρτίου από και προς τη Βόρεια Ιταλία ανακοίνωσε η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (9/3), η ΥΠΑ δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και των πτήσεων και εναρμονισμένη με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, ανακοινώνει ως μέτρο πρόληψης κατά του κοροναϊου την προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Βόρεια Ιταλία.