Σε καραντίνα για 17 μήνες οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημικής κρίσης

Σε καραντίνα για 17 μήνες οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημικής κρίσης

Τι συμβαίνει όταν ένας κλάδος παύει να λειτουργεί ή υπολειτουργεί για 17 ολόκληρους μήνες; Μπορεί να ανακάμψει μετά από μία τόσο μεγάλη οικονομική καταστροφή, πόσες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν και πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν; Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των ίδιων των επιχειρηματιών για τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, οι οποίες στην ουσία αντανακλούν το βαθμό αισιοδοξίας σε κάθε κλάδο, τότε κατά μέσο όρο ο επιχειρηματικός κόσμος θα υπολειτουργεί εξαιτίας της πανδημίας για τουλάχιστον 12 μήνες και οι πιο χτυπημένοι κλάδοι για 17 μήνες. 

Μεγάλος χαμένος ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές αποτελεί την… αχίλλειο πτέρνα της ανάκαμψης, και ειδικότερα οι κλάδοι των αθλητικών εκδηλώσεων, της διασκέδασης και της αναψυχής.

Το κορυφαίο γερμανικό ινστιτούτο Ifo δημοσίευσε χθες μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για τις προσδοκίες των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τη διάρκεια που θα έχουν τα περιοριστικά μέτρα, και κατ’ επέκταση το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αν και κάθε οικονομία διαθέτει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, οι τάσεις που κυριαρχούν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμφίβολα δίνουν το στίγμα για το ποιοι κλάδοι αισιοδοξούν για την επόμενη μέρα και ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημικής κρίσης.

Κατ’ αρχάς, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στην έρευνα τοποθετούν κατά μέσο όρο την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων σε 8,5 μήνες από σήμερα, ήτοι την άνοιξη του 2021. Συνυπολογίζοντας λοιπόν το δίμηνο lockdown από μέσα Μαρτίου έως μέσα Μαΐου και το δίμηνο σταδιακής ανάκαμψης Ιουνίου-Ιουλίου, το συνολικό χτύπημα θα διαρκέσει πάνω από 1 χρόνο. 

Έχει, επίσης, σημασία να πούμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή η εκτίμηση αυτή γίνεται χωρίς να υπάρχει καμία βεβαιότητα για το πότε θα είναι διαθέσιμο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, κατά συνέπεια υφίσταται πάντα ο κίνδυνος αναθεώρησης επί τα χείρω. Όσον αφορά την αισιοδοξία που εμφανίζει κάθε κλάδος, οι επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών προβλέπουν ότι οι περιορισμοί θα διαρκέσουν 8,9 μήνες, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κλάδου κάνουν λόγο για 8,6 μήνες, ο κατασκευαστικός κλάδος «βλέπει» τα μέτρα να διαρκούν για ακόμη 8,2 μήνες και οι επιχειρήσεις της μεταποίησης 7,8 μήνες. 

Οι κλάδοι που αναμένουν ότι θα επανέλθουν αργότερα από τους υπόλοιπους σε φυσιολογική δραστηριότητα είναι των αθλητικών εκδηλώσεων, της διασκέδασης και της αναψυχής, οι οποίοι προβλέπουν ότι τα περιοριστικά μέτρα στη δημόσια ζωή θα διαρκέσουν ακόμη 13 μήνες. Συνολικά, δηλαδή, αν συνυπολογιστούν και οι μήνες από την εφαρμογή των lockdown, οι εν λόγω κλάδοι θα έχουν βρεθεί σε κατάσταση οικονομικής παύσης ή περιορισμένης δραστηριότητας για πάνω από 17 μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το επόμενο γκρουπ κλάδων που αναμένουν τα περιοριστικά μέτρα να διαρκέσουν ακόμη 11 μήνες είναι των καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Κλάδοι που είναι πολύ κοντά στο προηγούμενο γκρουπ των… απαισιόδοξων και ακολουθούν τα εστιατόρια και τα catering. 

Ο κλάδος της φιλοξενίας και των ταξιδιωτικών πρακτορείων, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας, αναμένει τα περιοριστικά μέτρα στη δημόσια ζωή να διαρκέσουν λίγο πάνω από 9 μήνες, που σημαίνει ότι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι χωρίς περιορισμούς. Βέβαια, στο ερώτημα απάντησαν γερμανικές επιχειρήσεις του τουρισμού και όχι ελληνικές…

Στον κλάδο της μεταποίησης, τη μεγαλύτερη απαισιοδοξία εμφανίζουν οι κατασκευαστές δέρματος, δερμάτινων προϊόντων και υποδημάτων με 11,2 μήνες και ακολουθούν από μεγάλη απόσταση (9,3 μήνες) οι κατασκευαστές ενδυμάτων και οι κατασκευαστές υφασμάτων. Οι πιο αισιόδοξοι της μεταποίησης είναι οι εταιρείες αναψυκτικών και οι φαρμακευτικές.