Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας - Σαρωτικοί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας - Σαρωτικοί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ

Σε ισχύ τέθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ για τα Χριστούγεννα που προβλέπει μπλόκα σε δρόμους, κλειστούς κεντρικούς σταθμούς του μετρό και έλεγχοι σε σπίτια αν υπάρξουν καταγγελίες ότι ξεπεράστηκε το επιτρεπτό όριο των εννέα ατόμων. Από τις 10 το βράδυ που ξεκίνησαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν σαρωτικούς ελέγχους.

Σε κεντρικά πολυσύχναστα σημεία των πόλεων σε όλη την επικράτεια άνδρες της αστυνομίας ελέγχουν κάθε πεζό, είτε οδηγό που κυκλοφορεί μετά τις 10 και μέχρι τις 5 το πρωί, οπότε και λήγει το αυστηρό απαγορευτικό για τις μετακινήσεις, ώστε να διαπιστώσουν αν αιτιολογείται η μετακίνησή τους και έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (έγγραφα μετακίνησης, αποστολή μηνυμάτων SMS).

Σημειώνεται ότι, για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.

Εξαιρέσεις θα γίνουν μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη δε, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έστειλε αυστηρό μήνυμα λέγοντας πως δε να γίνει ανεκτό να κυκλοφορεί κανείς έξω πέρα από την ώρα απαγόρευσης.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ προβλέπεται: Έντονη αστυνομική παρουσία και μπλόκα, όπου θα ελέγχονται όλοι, στα διόδια, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, αλλά και των νομών, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους των οδικών δικτύων τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Επίσης οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες, κλ.π.

Η μετακίνηση γίνεται με SMS στο 13033, κωδικός 6, και μόνο μέχρι τις 22.00 το βράδυ, αυστηρά. Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή.

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

-Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Όλα αυτά βέβαια, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είναι υποθετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία για παράβαση τέτοιου είδους και την ευχή να τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα, ώστε να περάσουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις περίεργες γιορτές.

Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα -Απαγορεύονται τα κάλαντα σήμερα

Όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, από σήμερα είναι σε ισχύ επιπλέον μέτρα, για την αποφυγή συχρωτισμού. Συγκεκριμένα, για σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων:

- δεν επιτρέπεται η έξοδος των παιδιών για να πουν τα κάλαντα.

- δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

- όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν sms τόσο κατά την μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού 6, όσο και κατά την επιστροφή, η οποία δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 10 το βράδυ.

Για αύριο, Χριστούγεννα:

το ρεβεγιόν θα γίνεται το μεσημέρι καθώς παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ.

- στο τραπέζι του ρεβεγιόν μπορούν να παρακαθίσουν μέχρι 9 άτομα και από 2 μόνο οικογένειες

- συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.

- Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική παντού.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Όσον αφορά τις εκκλησίες, οι λειτουργίες θα γίνουν κανονικά αύριο, Χριστούγεννα, αλλά με περιορισμούς. Συγκεκριμένα, τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

- Ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.

- 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα

- υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Τι ώρα κλείνουν την Πρωτοχρονιά τα σούπερ μάρκετ

Τα τελευταία ψώνια, για το τραπέζι των Χριστουγέννων, μπορούν να κάνουν σήμερα από τα σούπερ μάρκετ εκατομμύρια πολίτες. Με ειδικό εορταστικό ωράριο λειτουργούν αυτές τις ημέρες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το οποίο προβλέπει τα εξής:

Παραμονή Χριστουγέννων (24/12): 8:00 – 21:00

Παραμονή Πρωτοχρονιάς (31/12): 8:00 – 20:00

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αλυσίδες θα κάνουν χρήση της δυνατότητας που έχουν ώστε να ανοίξουν την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, με ωράριο που θα ρυθμίσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις (κάποιες από αυτές έχουν ήδη ανακοινώσει ωράριο 9:00 με 19:00 για την Κυριακή).

Οι καταναλωτές καλούνται να επικοινωνούν με το σούπερ μάρκετ της επιλογής τους, προκειμένου να ενημερωθούν για το αν και με ποιο ωράριο θα ανοίξει την Κυριακή.  Σημειώνεται ότι για τη μετάβαση στο σούπερ μάρκετ, όπως και σε κάθε κατάστημα τροφίμων, απαιτείται η αποστολή SMS με κωδικό μετακίνησης «2».