Σε ήπιους τόνους το ντιμπέιτ των αντιπροέδρων μετά το χάος της αναμέτρησης Τραμπ-Μπαιντεν

Σε ήπιους τόνους το ντιμπέιτ των αντιπροέδρων μετά το χάος της αναμέτρησης Τραμπ-Μπαιντεν

Εν αντιθέσει με το ντιμπέιτ ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι υποψήφιοι για την προεδρία αντάλλαξαν βαριές προσβολές, η αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο υποψηφίους αντιπροέδρους κινήθηκε  σε σαφώς πιο ήρεμους τόνους και χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Οι Μάικ Πενς και Κάμαλα Χάρις στο μοναδικό μεταξύ τους ντιμπέιτ είχαν πιο καθαρά επιχειρήματα και αρκετά πιο πειθαρχημένα μέρη, ανταλλάσσοντας μάλιστα και φιλοφρονήσεις απέναντι στον δημοσιογράφο Σούζαν Πέιτζ που είχε την εποπτεία.

«Θα ήθελα να σας συγχαρώ, όπως έκανα ήδη στο τηλέφωνο, για την ιστορική υποψηφιότητά σας», είπε ο Πενς στη γερουσιάστρια της Καλιφόρνιας, κόρη μεταναστών. «Σέβομαι το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν αφιέρωσε 47 χρόνια της ζωής του στην υπηρεσία της χώρας. Σέβομαι επίσης την δική σας καριέρα στην υπηρεσία της δικαιοσύνης», είπε ακόμη ο αντιπρόεδρος. «Σας ευχαριστώ», του απάντησε η Χάρις.

Οι εντάσεις πάντως δεν έλειψαν ούτε σε αυτή την τηλεοπτική συζήτηση δεδομένου ότι η σκιά του κορονοϊου σκεπάζει την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, λίγες μέρες μάλιστα μετα τη νοσηλεία του ίδιου του προέδρου.

Η Χάρις επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τραμπ χαρακτηρίζοντας την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τη «μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία» της χώρας της. «Την 28η Ιανουαρίου, ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος ενημερώθηκαν για τη φύση αυτής της πανδημίας», έμαθαν ότι ο κορoνοϊός «είναι θανατηφόρος, ότι μεταδίδεται μέσω του αέρα, ότι πλήττει τους νέους»· ήξεραν τα πάντα, «αλλά δεν σας είπαν τίποτα», κατήγγειλε.

Ο Πενς απάντησε λέγοντας πως ο πρόεδρος Τραμπ «από την πρώτη ημέρα» έβαλε «πρώτα την υγεία της Αμερικής», κι έκανε αυτό που θα «τολμούσε» να πράξει οποιοσδήποτε άλλος: έκλεισε τα σύνορα της χώρας στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Η Χάρις στη συνέχεια προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις αντικρουόμενες δηλώσεις Τραμπ για την πανδημία λέγοντας πως «αν οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας και ο Δρ. Φάουτσι μας πουν ότι πρέπει να πάρουμε» το μελλοντικό εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού, «θα είμαι η πρώτη που θα μπω στην ουρά για να το πάρω. Αλλά εάν μου πει πως πρέπει να το πάρω ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα εμβολιαστώ».

«Το γεγονός ότι συνεχίζετε να υπονομεύετε την εμπιστοσύνη του κόσμου στο εμβόλιο, εάν αυτό έρθει ενόσω βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση Τραμπ, είναι σκανδαλώδες», είπε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο τόνος στο ντιμπέιτ των Πενς και Χάρις ανέβηκε ιδίως όταν τέθηκε το θέμα των φυλετικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Ο Πενς τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ των υπηρεσιών επιβολής της τάξης, αρνούμενος πως υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού στις ΗΠΑ, απηχώντας εν πολλοίς τον Τραμπ· προκάλεσε έτσι την έκρηξη της αντιπάλου του.

«Δεν θα καθίσω να ακούω να μου κάνει διάλεξη ο αντιπρόεδρος για το τι σημαίνει εφαρμογή του νόμου σε ετούτη τη χώρα», πέταξε η πρώην εισαγγελέας, καταφερόμενη αμέσως μετά εναντίον του Τραμπ διότι αρνήθηκε «να καταδικάσει» απερίφραστα τους οπαδούς της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής στο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο αντίπαλοι απέφυγαν επιμελώς να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας τόσο του Τραμπ όσο και του Μπάιντεν, 74 και 77 ετών αντίστοιχα. Στην περίπτωση που ο πρόεδρος αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω προβλημάτων υγείας, από την 25η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος το αξίωμα αναλαμβάνει το πρόσωπο που ασκεί την αντιπροεδρία.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών στα αμερικανικά μέσα κάνουν λόγο για μια αναμέτρηση από την οποία δεν βγήκε μεν κάποιος νικητής ωστόσο αμφότεροι αντίπαλοι δεν υπέπεσαν σε κάποιο σοβαρό σφάλμα ικανό να πλήξει τόσο τους ίδιους όσο και την καμπάνια τους.